Питання виникло після того, як увечері 1 липня голова Нацбанку Яків Смолій подав Президенту заяву про відставку, пояснивши рішення політичним тиском. Володимир Зеленський вже подав до Верховної Ради проект про відставку Смолія. Сьогодні за нього повинні проголосувати депутати.

Читайте також: Відставка голови НБУ. Хто замінить Смолія і що буде з економікою

За підсумками опитування явними фаворитами виявилися діючий голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко та екс-голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук. Перший отримав 33% голосів, другий — 28%.

Третю позицію з великим відривом посів голова ради НБУ Богдан Данилишин — 15% голосів.

Тимофій Милованов, Олена Щербакова та Роман Жуковський не набрали і 10% голосів.

Особлива думка

Паралельно з голосуванням на сайті, «Мінфін» провів опитування у своємутелеграм-каналі.

Тут розклад виявився іншим. Фаворитами стали Володимир Лавренчук, за якого проголосувало 24% учасників опитування, і Тимофій Милованов, отримавший 16% голосів.

Всього в опитуванні взяло участь 1653 людини. Правда, в даному випадку ми дали можливість не підтримати жодного з претендентів. В результаті 53% учасників опитування обрали відповідь «нікого».

Сутичка банкірів

Якщо думка читачів «Мінфіну» виявиться вірною, то нас чекає сутичка банкірів за посаду голови НБУ.

Кирило Шевченко обійняв посаду голови державного Укргазбанку в 2015 році на конкурсній основі. До цього банкір обіймав посади члена спостережної ради (2009-2010) та першого заступника голови правління Укргазбанку (2014). У 2010 році Шевченко став акціонером і топ-менеджером Терра Банку, а в 2012 році продав його. У 2006 році Кирило Шевченко очолював Державну іпотечну фінустанову, до цього протягом більш 10 років обіймав різні посади у банку «Фінанси та кредит».

Раніше в інтерв'ю ЗМІ Кирило Шевченко критикував керівництво НБУ через зміцнення курсу гривні в 2019 році і політику щодо облікової ставки.

Володимир Лавренчук — також відома особистість у банківських колах. З 2002 до 2019 року він був незмінним керівником Райффайзен Банку Аваль, що входить в австрійську групу Raiffeisen. Лавренчук вже був кандидатом на посаду голови НБУ після відставки Валерії Гонтарєвої. Після 14 років роботи в Райффайзен Банку Аваль банкір повідомляв, що зацікавлений в роботі у наглядовій раді одного з держбанків.

Головне питання, яке зараз турбує всіх — чи зможе новий голова НБУ вести незалежну від адміністрації президента політику. Від цього багато в чому залежатиме і те, як його сприйме банківське співтовариство, а також іноземні інвестори та кредитори.

Юрій Гусєв