Про що заявили у Фонді

У Фонді нагадують, що Конституційний суд (КСУ) з 25 квітня 2016 року за поданням Верховного суду України (ВСУ) розглядає питання відповідності норм закону про ФГВФО Конституції України.

«Мета цього подання — визнання неконституційним Закону України „Про систему гарантування вкладів фізичних осіб“, — відзначають в листі.

Читайте також: «Антиколомойський» закон оскаржили в Конституційному суді

У ФГВФО вважають, що „задоволення КСУ конституційного подання в повному обсязі миттєво виведе за межі правового поля весь інститут системи гарантування вкладів, виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків“.

У Фонді впевнені, що наслідки використання такого прецеденту в конституційному поданні будуть катастрофічними як для діяльності Фонду, Кабміну, Нацбанку, так і для стабільності фінансової системи України в цілому.

До чого може призвести рішення КСУ

Рішення КСУ може призвести, зокрема:

  • до неможливості виведення неплатоспроможних банків з ринку та задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банків;
  • скасування вимог до пов'язаних з неплатоспроможними банками особам щодо відшкодування збитків банку і його кредиторів;
  • неможливості виконання Україною взятих на себе зобов'язань в межах чинних міжнародних програм і меморандумів.

Читайте також: Приватбанк VS Суркіси: Верховний суд закрив справу

Крім того, під питанням опиниться і легітимність рішень ФГВФО з дня прийняття закону, в тому числі тих, що стосуються Приватбанку, зазначають в листі.

Відомо, що КСУ відновив розгляд справи про націоналізацію Приватбанку одразу після часткового задоволення 15 червня касаційної скарги НБУ у справі Суркісів.

Передісторія

  • Шостий апеляційний суд за клопотанням Приватбанку призупинив розгляд скарги на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня 2019 року про скасування націоналізації Привату до розгляду у Великій палаті Верховного суду справи за позовом сім'ї Суркісів.
  • 15 червня ВС закрив справу проти Суркісів Приватбанку.
  • Закон 590-IX передбачає право колишніх акціонерів банків на компенсацію заподіяної шкоди, забороняючи при цьому визнавати недійсними договори, укладені в процесі виведення банків з ринку. Закон набув чинності 23 травня.

Читайте також: «Антиколомойський» закон в дії: Суд закрив два позови ексакціонерів Приватбанку