Основною причиною «збудження» ринку стане майбутнє завершення місяця. П'ятниця є останнім робочим днем травня і більшість фіндиректорів великих компаній не буде залишати на неї основні операції по закінченню звітного періоду, а зроблять ці угоди сьогодні. За цією ж логікою піде й більшість невеликих клієнтів, хто вже працює на ринку.

Змінюється і структура основних покупців та продавців на торгах. Поступово знижується питома вага аграріїв — вони завершують фінансування своїх основних витрат на посівну і відтепер все менше будуть продавати валюти під поточну діяльність, а пік виплат відшкодувань ПДВ (фактично йдуть весь цей тиждень) — дозволяє їм мати гривню для роботи і без продажу валютної виручки. Зростає серед продавців частка металургів і хіміків. Їх виробничі цикли більш рівномірні у часі, а зниження цін на газ дозволяє хімікам досить активно нарощувати свої обсяги продукції та експортну виручку.

Змінюється і склад покупців — знову зростає частка імпортерів енергоносіїв (бензин і нафта дорожчають на міжнародних ринках і потрібно більше валюти для їх оплати, та й споживання почало зростати після послаблень карантину). Почали оживати й великі постачальники товарів народного споживання і продуктів харчування. У населення, звичайно, немає великого приросту доходів (в основному їх падіння або «заморожування»), але в цілому за останній тиждень спостерігається певне зростання попиту на товари (позначається вихід з карантину цілих галузей) .

Дивіться також: 5 умов Україні для отримання грошей від МВФ

Фактори завершення місяця і продовження відшкодувань ПДВ експотерам будуть основними драйверами валютного ринку сьогодні.

Коррахунки банків (на ранок 51,8 млрд гривень) майже «замерзли» в цих межах усі дні тижня і не впливають на поведінку учасників торгів. Також за останні два дні досить стримані в своїх операціях і нерезиденти, що теж не особливо хвилює міжбанк.

Можливим «провокатором» для курсу міг би стати готівковий ринок, тому що періодично виникають перекоси між готівковими і безготівковими котируваннями. Але за останні три дні найбільші фінансові компанії-оператори цього сегмента валютного ринку — не відзначають особливої активності громадян по скупці валюти, а ось її здача населенням залишається на тому ж рівні. Тому особливої загрози для розкачки курсу — поведінка обмінників теж зараз не несе.

Як і всі дні цього тижня — ринок буде повністю залежити від курсових завдань і поведінки великих гравців.

За прогнозами «Мінфіну» 28 травня коридор по долару на міжбанку буде у межах 26,80-27,05 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,75-26,90 і продаж 27,00-27,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-26,98 гривень та продаж 27,00- 27,08.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram