«Ми можемо опустити облікову ставку нижче 7%, навіть не змінюючи прогнозу, оскільки перегляд буде тільки в липні. Якщо до того моменту умови будуть спонукати до зниження — знизимо. Поки можна сказати, що інфляційні тенденції дійсно сприяють більш м`якій монетарній політиці. Другий момент — ми бачимо, що економіку потрібно стимулювати», — зазначив він.

За словами Сологуба, облікова ставка в 7% — це так званий нейтральний рівень, який не обмежує, але і не підстьобує економіку до зростання.

Читайте також: Доступні кредити: НБУ може знизити облікову ставку до 7% вже в середині року

«Вона складається з двох частин: інфляція, яку ми таргетуємо на рівні 5% і „реальна нейтральна ставка“. Останній параметр — це теоретичний показник, який балансує інвестиції і заощадження. В Україні, за нашими підрахунками, це 2%. Але оскільки saving rate (частина доходу, яку домогосподарства відкладають у вигляді заощаджень, — ред.) буде підвищуватися, нейтральна ставка може зменшитися. У розвинених країнах — ближче до нуля. В Україні теж ймовірно буде нижче 2%. Тому якщо ми говоримо, що нам потрібна стимулююча монетарна політика, облікова ставка теж повинна знижуватися швидше», — підсумував заступник голови.

Читайте також: Облікова ставка НБУ. Goldman Sachs прогнозує зниження до 9%

Нагадаємо

  • 12 березня НБУ вирішив підтримати економіку в умовах ризиків епідемії коронавірусу і в шостий раз поспіль знизив облікову ставку відразу на 1 процентний пункт — до 10%.

  • До початку пандемії коронавірусу глава НБУ Яків Смолій заявляв, що облікова ставка може скласти 7% вже в 2020 році, хоча таке зниження планувалося не раніше 2021 року.

Як змінювалася ставка раніше

  • Цикл зниження облікової ставки почався в квітні минулого року, коли регулятор знизив її з 18% до 17,5%. Після цього протягом минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

  • Востаннє НБУ знижував облікову ставку 31 січня цього року відразу на 2,5% річних — до 11%.

  • Однією з причин зниження облікової ставки було досягнення середньострокової інфляції в межах 5% +-1 п. п.