Як зараз підживлюється світова економіка і що дає інвесторам привід для спокою, розповів «Мінфіну» аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Своєрідне життя фондового ринку

На тлі всіх проблем і страхів у світовій економіці через коронавірус, фондовий ринок США, у відносних поняттях, відчуває себе дуже впевнено.

Американський фондовий індекс S&P500 падав до 23 березня, але після він зростав, і до 28 квітня його значення склало 2878 пунктів. Це всього на 15% нижче пікових значень цього індексу на початку поточного року.

Більше того, поточний рівень індексу S&P500 приблизно дорівнює тим максимальним значенням, які були в 2018 році. Тобто, дивлячись на котирування американського фондового ринку, можна подумати, що великих проблем в економіці немає.

Але ці проблеми є. Наприклад, всього за п'ять тижнів загальне число американців, які звернулися за допомогою з безробіття, якщо рахувати за винятком сезонних поправок, склало 24,4 млн осіб. А ця величина відповідає 15%-у рівню безробіття, адже в США до складу робочої сили входить всього 162,9 млн осіб.

Інша статистика за економікою також провальна, але фондовий ринок живе своїм життям. І це своє життя виправдовується досить банально – фінансова влада світу «залила» світову економіку грошима в буквальному сенсі.

Читайте також: Як світові фондові ринки відреагували на обвал нафтових котирувань

Грошова злива: початок покладено

У США фінансова підтримка економіки вже почалася. Причому важливо зазначити, що декларування заходів підтримки це одне, а ті заходи, які вже здійснюються — інше. Так от, фінансова влада США вже діє, і грошова злива вже почалася не тільки на словах, але й на ділі.

Баланс ФРС США до 23 квітня виріс до рівня $6,6 трлн, тоді як 27 лютого він становив $4,2 трлн. Тобто американський регулятор «влив» в економіку $2,4 трлн менш ніж за 2 місяці. У цій справі не відстає і Міністерство фінансів США, яке в квітні, до 24 числа, збільшило свій борг на $1023 млрд, тобто на трильйон. Раніше в березні обсяг запозичень казначейства США склав $279 млрд. Всього за березень і квітень держборг США зріс на $1,3 трлн. Тоді як, зазвичай, для такого зростання боргу був потрібен майже цілий рік.

З 26 лютого до 15 квітня кредитний портфель банків США (США) зріс з $13 936 млрд до $14 723 млрд. Тобто банки роздали $787 млрд нових кредитів і збільшили свій кредитний портфель майже на 6%. Раніше для такого зростання теж потрібен був приблизно рік.

Також варто відзначити, що за цей же період у банківській системі США більш ніж на 70% зріс обсяг вільних грошових залишків. 26 лютого в системі було $1 778 млрд вільних грошей, а 15 квітня їх вже було $3 073 млрд. Такого безпрецедентного зростання вільних грошей у банків США не було ніколи в історії.

Читайте також: Світові акції ростуть на тлі стимулювання економік США, Японії та ЄС

Чи не перестаралися із вливаннями в економіку

Історія з США – це тільки частина того, що відбувається в світі. Загалом, за оцінкою МВФ, фіскальна влада, тобто бюджети країн, заготовили для світової економіки допомогу в розмірі $8 трлн. А якщо до цього додати монетарні стимули від Центральних Банків, то загальний обсяг вливань набагато перевищить позначку $10 трлн.

Такий обсяг допомоги, можливо, є надлишковим для економіки, принаймні в її номінальному, грошовому вираженні. Адже світовий ВВП у 2018 році склав $85,9 трлн за оцінкою Світового Банку.

Якщо виходити з цих цифр, то місячний ВВП світу становив $7,15 трлн. Якщо припустити, що під час карантину економіка простоює на 50%, то місячні втрати світу складають приблизно $3,6 трлн.

Допомога влади у розмірі більше $10 трлн покриває 3-4 місячні втрати. Якщо ж простій становить 25% економіки, то обсяг допомоги економіки покриє вже більш ніж піврічний карантин.

За оцінкою МВФ, втрати світової економіки від коронакризи складуть близько $9 трлн. Аналітики JPMorgan Chase вважають, що збиток світової економіки складе $5,5 трлн до кінця 2021 року. І виходить, що загальна допомога фінансової влади світу, швидше за все, перевищить збиток від коронакризи в грошах.

Читайте також: Які країни впораються із корона-кризою першими

Формула коронакризи

Тому фондовий ринок США і припинив падати. І плюс до цьому потрібно враховувати, що коронакриза відрізняється від всіх попередніх економічних криз. Адже зазвичай у кризу економіка падає поступово і у міру падіння на ринках зростає страх перед майбутнім.

Кризи, якщо можна так висловитися, катують розуми людей довгий час і створюють невизначеність з приводу майбутнього. І ринок падає у міру зростання страху, хвиля за хвилею.

У коронакризу все інакше, немає ніякого тривалого падіння з невизначеним майбутнім. Економіка впала дуже швидко, та так, що економісти навіть не встигають порахувати реальний ефект від падіння.

В думках людей немає невизначеності з приводу майбутнього, вони вже знають, що «дно» у економіки вже зараз, а після зняття карантину економіка буде зростати. Неважливо як, в реальному вираженні або лише у номінальному, головне вона буде зростати.

І на ринку немає страху, який би постійно зростав, і з кожним витком розкручувався б із новою силою. Страх є, але він не стосується майбутніх перспектив, а сьогоднішній негатив скоро залишиться в минулому.

Образно кажучи, інвестори розуміють, що при поході з точки «А» до точки «С», є провал в точці «Б». Але в точці «С» проблеми закінчаться, карантин буде знято і почнеться відновлення економіки. А тоді навіщо продавати акції зараз (в точці «Б»), в самому низу.

Читайте також: ОВДП і валютний кеш: все, що потрібно інвестору, щоб перечекати кризу

Ніяка інша криза не давала такої формули. Інвестори не знали, що буде в точці «С», оскільки майбутнє не було визначеним. І тому вони продавали в точці «Б».

Але зараз майбутнє виглядає краще сьогодення, тому на фондовому ринку вже ніхто не панікує. Інвестори вирішили просто перечекати поточні проблеми і дочекатися майбутнього. І в цьому майбутньому, з урахуванням того, що влада не зможе повернути надруковані гроші назад, точка «С» буде вище точки «А». Тобто індекс S&P500 буде зростати і знову поновить свої історичні максимуми.

Інвестори на фінансовому ринку часто живуть своїми очікуваннями і дивляться у майбутнє, а не в сьогодення. А майбутнє після карантину виглядає краще сьогодення, тим більше що грошей у цьому майбутньому буде дуже багато.

Читайте також: Коли зникне поняття «немає грошей»