За словами Сологуба, найкращий варіант — диверсифікувати заощадження. Також важливо, щоб структура заощаджень відображала структуру витрат.

Заступник голови НБУ також порадив брати до уваги процентні ставки. «Банківська система досить стабільна. Якщо подивитися на різницю в процентних ставках за гривневими і доларовими депозитами, то побачимо, що гривневі депозити є більш привабливими. І навіть девальвація курсу не чинить значного впливу», — підкреслив він.

Сологуб також зазначив, що якщо брати довгі проміжки часу, протягом яких в Україні були періоди швидкої девальвації, наприклад, останні 15 років, то долар під матрацом однозначно програє гривневим депозитам.

Читайте також: ОВДП, депозити або валютний кеш. На чому найбільше заробили інвестори за 5 років

Скільки банки платять за гривню

На початку 2020 року банки активно знижували ставки за депозитами.

У середині березня великі банки з депозитним портфелем фізосіб понад 1 млрд грн. були готові платити за гривневими депозитами на 12 місяців максимум 14,1% річних. Максимальна ставка за доларовими вкладами становила 3,25%.

Читайте также: Які банки повертають валютні депозити в гривні і коли це закінчиться

За даними «Мінфіну», максимальна ставка за гривневими депозитами на 12 місяців у невеликих банках становила 16,5% річних. На річний депозит у доларах максимально можна заробити 4,5% річних.