Наталія Микольська підкреслює, що Україна залежить від світового економічного зростання. Насамперед тому, що українська економіка – експортно-орієнтована. Китай – це другий за величиною ринок для українського експорту після ЄС. За 11 місяців 2019 Україна продала в Піднебесну товарів на 3,2 млрд. дол. США (7,2% від загального експорту).

Крім того, одним із факторів зростання національної економіки є залучення іноземних інвестицій. При даній ситуації навряд чи варто очікувати збільшення інтересу іноземних вкладників. 

Надійні інвестиції в ОВДП + бонус від «Мінфіну»

5 наслідків для світової економіки

1. Сповільнення темпів

Сповільнення економічного зростання в Китаї очікується у всіх галузях.

Неминучий спад у виробництві через закриття чи призупинення роботи виробництв, в тому числі запасних частин та товарів іноземних виробників.

Ще це зменшення споживання через закриття магазинів, закладів харчування та розважальних закладів. До цього призведуть обмеження, запроваджені на перебування людей в публічних місцях.

2. Скорочення імпорту

Ми бачимо скорочення імпорту Китаєм, а за умови падіння споживання та вповільнення економічного зростання, темпи скорочення лише зростатимуть.

3. Зниження попиту на нафту

Вже зараз відбувається зниження попиту на нафту, бо Китай є найбільшим в світі імпортером. І це спричинило падіння ціни на нафту на 16% з моменту виявлення в Китаї коронавірусу.

4. Падіння індексів

Китайські ринки різко впали в день відкриття торгів після новорічної перерви. Shanghai Composite впав на 7,7%, Shenzhen Composite знизився на 8,4%. При цьому, експерти вважають, що падіння 3.7% індексу Dow Jones Industrial Average також відбулось через поширення коронавірусу.

5. Застій у туризмі

Ще один з факторів впливу — неминуче скорочення кількості китайських туристів.

Читайте також: Коронавірус може вплинути на економіку більше, ніж фінансова криза 2008/2009 років — Moody's

Невтішні прогнози

Всі експерти сходяться на думці, що вплив на світову економіку буде.

Значна частина пробують прогнозувати вплив. Так, Bloomberg оцінив втрати від коронавірусу у 160 млрд. доларів США. А десять економістів, опитаних у минулу п'ятницю The Wall Street Journal, знизили очікування на зростання Китаю у першому кварталі на понад відсотковий пункт до середнього 4,9%. Проте, після цього США запровадило заборону на польоти і в'їзд не громадян США, які відвідували Китай протягом 2 тижнів.

Goldman Sacs у п’ятницю заявив, що очікує, що вірус зменшить ріст у США на 0,4- 0,5 процентного пункту, у першому кварталі, при цьому зростання відновиться у другому кварталі, залишаючи мінімальний вплив на річний ріст. При цьому зазначили, що зважаючи на непрогнозовану ситуацію, складно робити прогнози.

Привід для оптимізму

Однозначно варто очікувати впливу ситуації з коронавірусом на економіку України. Уряду не завадить готуватись до найгіршого можливого сценарію.

Проте будь-яка криза може стати новими можливостями, як для України, так і для українського бізнесу на світовому ринку. Це:

  • залучення інвестицій у виробництво,
  • розміщення вже на діючих підприємствах виробництв для глобальних корпорацій,
  • експорт українських товарів та послуг.

Читайте також: Чим небезпечний новий коронавірус для економіки України