За словами Смолія, сприятлива макроекономічна ситуація дала змогу Національному банку не тільки знизити облікову ставку, але й здійснити низку інших кроків. Зокрема, НБУ підвищить планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському ринку з $30 млн до $50 млн на день. Така норма діятиме до кінця цього року та в 1 кварталі 2020.

Голова НБУ нагадав, що регулятор цього року активно викуповував валюту для поповнення міжнародних резервів. З початку 2019 року обсяг чистих валютних інтервенцій сягнув понад 5,5 мільярдів доларів США.

«Ми купуємо набагато більше валюти, ніж заводять нерезиденти. Портфель нерезидентів виріс цього року приблизно на $4 млрд. Тобто чиста купівля перевищувала цю суму більш ніж на $1,5 млрд. Це свідчення того, що надлишкову пропозицію валюти на ринку формують не лише нерезиденти», — констатував Смолій.

Як це відіб'ється на курсі

Останнім часом на ринку занадто багато валюти. Тому НБУ поступово збільшує щоденний ліміт покупки. З початкових $20 млн він виріс до $30 млн, а тепер і до $50 млн. Таким чином регулятор забезпечує собі можливість викуповувати більшу суму валюти і тим самим дає ринку сигнал, що готовий підтримувати долар на міжбанку від подальшого падіння.

Депозити в доларах стануть невигідними

Регулятор також змінить вимоги щодо формування банками резервів під залучені кошти. З березня наступного року вимоги щодо резервування будуть відрізнятися залежно від валюти. Для резервів в гривні цей норматив становитиме 0%, для резервів в іноземній валюті – сягне 10%.

«На нашу думку, це не тільки сприятиме зниженню доларизації банківських вкладів, але й допоможе здешевити гривневі кредитні ресурси для населення та бізнесу», — впевнений Смолій.

 Заповнити заявку та отримати бонус до 1,8% річних від суми вкладу

Що це означає

Через високі вимоги щодо формування резервів банкам стане не вигідно залучати депозити в валюті. Цілком ймовірно, що ставки за вкладами в доларах та євро, які й зараз знаходяться на дуже низькому рівні, ще упадуть.

Як українці накопичують валюту

  • Як писав «Мінфін», за даними НБУ, валютні кошти в 3 кварталі 2019 року зростали найвищими темпами у квартальному вимірі від початку 2014 року.
  • Найвищі темпи зафіксовано в державних банках – 7%.
  • Показники врятувала девальвація гривні. Завдяки зміцненню курсу національної валюти, рівень доларизації депозитів формально знизився. Але в перерахунку за фіксованим курсом на кінець 2 кварталу (на 30.06.2019), він зріс.
  • За фіксованим курсом частка валюти підприємств підвищилась на 2,6 в. п., а фізичних осіб – на 1,5 в. п.
  • Накопичення українців в валюті зростали, не дивлячись на низьку доходність вкладів. В НБУ зазначають, що в минулому кварталі вартість 12-місячних депозитів населення в доларах США була на історичних мінімумах – 3.2% річних.