Тим часом будівництво в жовтні збільшилося на 14 % порівняно з жовтнем минулого року завдяки зростанню нежитлової нерухомості та інженерних споруд, що вказує на збереження високої інвестиційної активності. Крім того, незважаючи на уповільнення номінальної та реальної з/п, а також невелике погіршення споживнастроїв, зростання в роздрібній торгівлі прискорилося до +11 % рік до року з +8,6 % в попередньому місяці. Таким чином, інвестиції та приватне споживання залишаються ключовими драйверами зростання економіки.

У жовтні інфляція сповільнилася до 6,5 % рік до року, впритул наблизившись до цільового діапазону НБУ. Протягом місяця зростання споживчих цін склало 0,7 %, що на 0,7 п. п. нижче, ніж у відповідному періоді минулого року (що і пояснює уповільнення інфляції). Серед ключових драйверів зростання цін були подорожчання яєць і овочів на тлі зниження пропозиції, а також підвищення тарифів мобільними операторами. Водночас завдяки зміцненню гривні подешевшали послуги транспорту, а уряд знизив тарифи на газ. Поточна динаміка інфляції посприяє подальшому продовженню циклу пом'якшень монетарної політики регулятором.

У жовтні дефіцит поточного рахунку знизився порівняно з вереснем до 0,7 млрд дол. з 1,1 млрд дол. (у вересні здійснювалися великі виплати процентів за зовнішнім боргом). Високий урожай залишається ключовим драйвером зростання експорту, а низькі ціни на енергоресурси сприяють уповільненню зростання імпорту. Водночас у металургії спостерігається негативна динаміка експорту на тлі спаду виробництва і негативної динаміки цін внаслідок зниження глобальних темпів зростання. Внутрішній попит залишається високим, обумовлюючи швидке зростання імпорту продукції машинобудування. Тим часом на фінансовому рахунку був зафіксований профіцит у 0,5 млрд дол. завдяки залученню урядом кредиту від Cargill і зростанню заборгованості реального сектора за торговими кредитами. Проте вперше за п'ять місяців платіжний баланс зведено з дефіцитом у 0,1 млрд дол. У результаті міжнародні резерви несуттєво знизилися – до 21,4 млрд дол., що залишається достатнім для покриття 3,4 місяця майбутнього імпорту.

Детальні макроекономічні звіти банку «Південний» можна знайти за посиланням.