Що говорять в Міненерго

«Єдиним технічним ризиком, який може бути — це якщо лютий і березень будуть холодними місяцями, коли у нас вже зменшиться тиск в системі від підземних сховищ. У найхолодніші дні в піковому навантаженні можуть бути певні проблеми, щоб прокачати повністю систему», — сказав він.

Водночас міністр висловив упевненість, що Україна і Росія домовляться про продовження транзиту газу.

Читайте також: Кабмін затвердив страхову ціну на газ. Що це означає

У Міненерго додають, що переговори про транзит зараз зараз на стадії технічних консультацій, а найближчим часом країни можуть почати обговорення характеристик майбутньої угоди.

Раніше повідомлялося

  • Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами й українським законодавством закінчується 13 грудня.
  • У НАК Нафтогаз вважають, що, найімовірніше, Газпром не підпише контракт про новий транзит газу, але Україна і європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.
  • 18 листопада Газпром направив Нафтогазу пропозицію продовжити на рік чинний контракт або укласти новий договір про транзит газу.

Читайте також: В Газпромі розглядають можливість виплатити $3 мільярди боргу Україні газом

  • У Міненерго повідомляли, що страхова ціна на газ в 2020 році може скласти близько 7 тис. грн ($291) (без ПДВ і витрат на транспортування), що на 7% менше, ніж в минулий опалювальний сезон.

  • У листопаді ціна на газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на умовах ПСО, складе 4899 гривень за тисячу кубометрів без урахування ПДВ, націнки газзбуту й транспортних витрат. У Нафтогазі заявляли, що це найнижча з 2016 року ціна на газ для населення в листопаді.

Читайте також: З 1 січня ціни на газ для населення будуть ринковими — Нафтогаз

  • У жовтні ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на умовах ПСО, знизилася на 4,9% порівняно з вереснем і склала 4 272,76 гривень за тисячу кубометрів.

  • Раніше Нафтогаз запропонував побутовим споживачам закупити газ за низькою літньою ціною в рамках програми «Газовий запас» і використовувати його протягом опалювального сезону.