За даними «Укравтопрому», за десять місяців цього року наші громадяни купили і поставили на облік більше 6,2 тисяч таких авто. З них близько 5,8 тисяч легкових та майже 500 — комерційних. «У порівнянні з минулим роком, попит на легкові електрокари зріс на 37%, а на комерційні — майже вдвічі», — констатують в «Укравтопромі».

Втім, за словами керівника компанії Autoconsulting Олега Омельницького, поки що вражає хіба що динаміка цього ринку. «Сам «електричний автопарк» порівняно невеликий, а сегмент електрокарів займає менше 1% на авторинку», — говорить він.

І це незважаючи на «запрошуючі умови» для водіїв. В Україні електрокари звільнені від усіх податків, включаючи ПДВ, тому їх вартість порівняно невисока. Тобто, очевидно, є причини, з яких українці не поспішають змінювати звичну машину з двигуном внутрішнього згоряння на електричну.

«Мінфін» розбирався, чи вигідно зараз купувати електрокари, і які можуть бути сюрпризи з їх експлуатацією.

Електричний експеримент

За даними «Укравтопрому», поки що в нашій країні продаються, в основному, електрокари з пробігом. Частка автомобільного секонд-хенду в сегменті комерційних електромобілів взагалі досягає 96%. Причому, є явні фаворити — Renault Kangoo Z. E. (їх за 10 місяців купили 420 штук) та Nissan e-NV200 – 21 шт. (21 авто).

Читайте також: Секонд-хенд в тренді: які електрокари обирають українці

Схожа ситуація в сегменті легкових електрокарів. З майже 5,8 тисяч куплених в цьому році авто, нових — менше 500. Решта — з пробігом.

Половина з б/у електромобілів — одна модель — Nissan Leaf. Таких авто українці придбали майже 3 тисячі. На другому місці з великим відривом — Tesla Model S (менше 500 штук). До п'ятірки найпопулярніших електрокарів цього року потрапили також BMW i3 (297 штук), Volkswagen е-Golf (279 штук), Fiat 500е (253 штуки), — відзвітували в «Укравтопромі».

Попит багато в чому визначається пропозицією та ціною. Найбільш ходові Nissan Leaf масово везуть до України із США та Європи. І коштують вони порівняно недорого. Наприклад, модель 2014 року випуску можна придбати за $10-11 тисяч. Більш нову — 2018 року випуску без пробігу — за $26-28 тисяч.

В Україні немає податків на електрокари, плюс скасували всі збори, починаючи від акцизу та ввізного мита (на інші машини воно становить 10%) і закінчуючи ПДВ, а це ще 20%. Тобто формально держава за рахунок податків надала водіям «знижку» у 30%.

Керівник электромобильного напрямку Renault в Україні Олександр Митник називає два головних плюса електрокарів. «Екологічність – при їзді немає вихлопів, і економічність – мінімальні витрати на обслуговування авто, завдяки простій конструкції двигуна, коробки передач. До того ж, вартість зарядки нижче вартості заправки палива», — говорить він.

Тим не менш, далеко не кожен водій готовий пересісти на автокар. А багато хто, вже спробувавши електротягу, згодом знову пересідають на традиційні машини з двигуном внутрішнього згорання. Наприклад, на майданчику Auto Ria тільки автомобілів Nissan Leaf виставлено на вторинний перепродаж майже 1,2 тисячі штук. Є пропозиції з великими знижками. Наприклад, модель 2015 року реально знайти за $8-9 тисяч.

Не вистачає заряду

На думку Олега Хмельницького, головне, що змушує українців тричі задуматися про купівлю електрокара — нерозвинена інфраструктура з обслуговування таких авто. Зокрема, в Україні поки що ще занадто мало зарядних станцій.

Є офіційна статистика, за якою на кожні 7 електрокарів у нас припадає одна зарядка. Але в ній враховані всі зарядні станції, а не тільки громадські. «В Україні ж чимало станцій з так званим обмеженим доступом — при бізнес -центрах, автопарках тощо. Вони доступні переважно працівникам цих структур, а не всім бажаючим. Крім того, в загальну цифру порахували зарядні станції будь-якої потужності, аж до розеток на 220 Вт. Потужних зарядок у нас, як і раніше, не так багато. І це справжня проблема для власників нових електрокарів. Наприклад, деякі моделі Mercedes, Yaguar та ін. вимагають сучасних потужних зарядок на 50 кВт. Їх, звичайно, можна заряджати і на більш слабких пристроях, але для цього знадобиться кілька діб. Погодьтеся, це не дуже зручно для водія», — іронізує Омельницький.

Електронний поліс «автоцивілки» з кешбеком

За даними керівника мережі зарядних станцій YASNO E-mobility Ігоря Ковальова, в Україні на сьогоднішній день працює 2 тисячі зарядних станцій. Але 95% з них — «повільні» станції змінного струму (АС). «Зарядка на них обчислюється годинами. Більшість станцій розташовані у великих містах. Дефіцит потужності електромереж на трасах і невисокий попит з боку власників електрокарів ускладнюють розвиток інфраструктури між великими містами», — пояснив він.

Проблема з зарядкою — це обмеження мобільності. Іншими словами, власник авто ніколи не може бути повністю впевненим, що в потрібний момент зможе зарядити батарею, особливо якщо виїжджає за межі мегаполісу.

Тому, за словами Омельницького, купують електрокари, насамперед, мешканці приватних будинків, де можна обладнати «зарядку у дворі», або ті, у кого станції є в безпосередній близькості від будинку або роботи.

Втім, за словами Ковальова, це і світовий тренд: 90% власників електрокарів заряджаються вдома.

«Мінфін» поспілкувався з власником електрокара Дмитром, який мешкає у приватному будинку під Києвом. За його словами, зарядку він обладнав вдома, але для цього довелося потурбуватися про додаткову електричну потужність — до 5 кВт і встановити зарядний пристрій. Все разом обійшлося близько $3 тисяч. Але зате тепер він заряджає свій електрокар біля будинку. «Просто підключаю авто до розетки ввечері, а вранці — повна батарея. Її заряд за нічним тарифом обходиться до 10 гривень, дуже зручно та економно», — говорить він. Але визнає, що, плануючи подорожі за місто, він насамперед звіряється з картою електричних зарядок. І деякі напрямки для нього — закриті. Особливо це стосується «глибинки» — територій подалі від національних трас.

Виходить замкнуте коло. За словами Ігоря Ковальова, все ще не вирішене питання, що має бути спочатку: зарядна інфраструктура або великий парк електрокарів. «Автодилери чекають станції, а гравці ринку зарядних станцій – електромобілі», — пояснює він.

За його словами, поки що інвестиції в зарядну інфраструктуру перевищують доходи в рази. «Наша мережа нараховує 23 швидкі зарядні станції потужністю 50 кВт у Києві (11), і на трасах у напрямку Одеси, Львова, Полтави. Зарядити на них батарею авто можна за 20-40 хвилин до 80%, в залежності від марки і моделі. Інвестиції в мережу склали 30 млн грн. При завершенні будівництва автобану до Дніпра ми плануємо встановити швидку зарядку і там. Ми почали пропонувати клієнтам установку зарядних станцій потужністю від 5 до 22 кВт для дому, офісу», — розповів експерт.

Скільки коштує «підзарядитися»

Ігор Ковальов дає таку розбивку за вартістю зарядки електрокарів.

Зарядка батареї Hyundai Ioniq на 28 кВт∙год для 200 км пробігу може коштувати:

  • вдома при наявності двотарифного лічильника та зарядці вночі — близько 24 грн (за часом займе близько 4,5 години)
  • вдома без двотарифного лічильника – близько 50 грн
  • на роботі за регульованим тарифом для юридичних осіб – близько 70 грн
  • зарядка на швидкій зарядній станції займе близько 40 хвилин і буде коштувати 252 грн.

«Зарядка на швидких станціях вже не така дешева, як прийнято вважати. В принципі, вона співставна із заправкою авто газом», — говорить Омельницький. Але з газовими заправками в Україні проблем немає. Крім того, завжди можна перейти на бензин. Тобто у цьому випадку у електрокарів залишається тільки одна перевага — екологічність. Але ідейних борців за чисте довкілля, готових заради цього пересісти зі звичайного авто в електрокар, в Україні поки що не так багато.

Держава до стимулювання таких водіїв теж поки що не готова. Наприклад, у Німеччині купівля електрокарів окремо субсидується — власник отримує до 5-6 тисяч євро «премії». У нас схожих програм поки що немає. За словами Омельницького, це ставить під питання подальший бум на ринку електрокарів.

Акумулятор з сюрпризом

З електрокарами є й інші проблеми. Це, перш за все — сервіс і акумулятори. Оскільки електричний транспорт для нашої країни поки що в дивину, розгалуженої мережі автосервісу немає. Нове авто можна обслужити на офіційному сервісі. За словами Омельницького, це буде дешевше, ніж у випадку з машиною з двигуном внутрішнього згорання.

А от з б/у — доведеться побігати. Якщо звичайне авто реально відремонтувати недорого «в гаражі», то за електричні авто наші майстри беруться нечасто і вимагають оплати за підвищеним тарифом.

Неприємним сюрпризом для водія може виявитися і акумулятор. Термін його служби складає в середньому 7-10 років, тобто власники нових авто можуть роками їздити, особливо не турбуючись.

Інша справа б/у електрокари. Продавці авто з пробігом не дають гарантій на акумулятор. Також рідко можна отримати інформацію, коли його доведеться змінювати: це залежить не тільки від часу експлуатації, але ще і від кількості і режиму зарядів. Тому не виключено, що вже через пару років їзди на б/у електрокарі батарею доведеться змінювати, а це — чи не половина вартості авто.

В Європі і США проблему з акумуляторами вирішують просто — там електромобілі продаються без них, а батареї окремо можна взяти в оренду і, коли прийде час, змінити на нову. Але в Україні такого сервісу поки що немає.

Олександр Митник розповів, що вони спеціально готували персонал для роботи з обслуговування електрокарів. Крім того, кілька разів перевіряли зарядну інфраструктуру по країні. Наприклад, у 2017 році рейд показав, що громадська інфраструктура в Україні відповідає європейській на 80%, а у 2018 році цифра зросла вже до 85%. Тобто поступово умови для власників електрокарів поліпшуються. Але паралельно зростає і вартість таких авто, принаймні, нових.

Вартість електрокара і авто з двигунами внутрішнього згорання вирівнюється через те, що запроваджуються нові стандарти екологічності (Євро-6). Крім того, електрокари стають більш комфортними. «За останні п'ять років вони, наприклад, суттєво додали в запасі ходу. Наприклад, Рено Зое у 2012 році проїжджала на одному заряді лише 150 км, зараз — 300 км, а з 2020 року запас ходу збільшиться до 380 км», — говорить експерт.

Втім, якщо і самі електромобілі, і їх зарядка подорожчають, то не факт, що для українців ці аргументи будуть переконливими.

Костянтин Соприкін