Основним драйвером подальшого падіння валютних котирувань в ці дні став успішний аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Було продано гривневих і доларових облігацій майже на 10,9 млрд гривень в еквіваленті, значна частина яких була придбана іноземцями. Саме завод та подальший продаж на міжбанку ними валюти під розрахунки по аукціону — призвели до значного зростання пропозиції долара на торгах і до зміцнення гривні.

Попит на ОВДП по деяких позиціях перевищував пропозицію майже в 4 рази, що дозволило знизити вартість обслуговування цих боргів для держави до 14,10% річних по 6-ти місячним гривневими облігаціями, до 13,74% — за річними, до 13,07% — по 3-х річним, а за доларовими 2-х річними паперами — до 4,02% річних.

Якби не інтервенції Нацбанку з викупу надлишку долара на міжбанку для поповнення резервів — його безготівковий курс легко б досягнув позначки у 24 гривні зі спробами пробити і цей рівень. Але НБУ скуповував долар практично щодня і цим втримав котирування вище такого порогу.

Загальний настрій учасників ринку зберігається позитивним для гривні. І потенційну можливість подальшого просідання котирувань на наступному тижні власники обмінників врахують при виставленні цінників у вихідні.

Тим більше, що попереду дні бюджетних платежів у компаній, новий аукціон з розміщення ОВДП і триває сезон знижок в форматі «чорної п'ятниці» у всіх великих торгових мережах. Все це призводить до дефіциту гривні у бізнесу і населення і як наслідок — до активному розпродажу ними своїх валютних ресурсів на міжбанку та на готівковому ринку.

Потреба в гривні зіграє на користь зміцнення її позицій на всіх сегментах ринку. А власники обмінників намагатимуться не втратити шанс «затаритися» відносно дешевою валютою.

Більшість пунктів обміну будуть намагатися знизити курс прийому валюти у великих торгових точках і «жвавих» місцях, залишаючи при цьому котирування її продажу на рівнях близьких до закриття п'ятничного міжбанку і вище. Основний дохід власники обмінників в ці вихідні отримають за рахунок торгівлі в форматі «з обороту» з досить низьким рівнем спреду.

Курси валют на суботу та неділю 


Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,10 — 24,15 гривні, продаж 24,25 — 24,35. Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Увечері в цю п'ятницю ні на американському, ні на азіатському (нічному для України) міжнародних ринках фінансисти не очікують особливих потрясінь по парі євро / долар. Тому власники обмінників при виставленні своїх котирувань по євро на вихідних будуть орієнтуватися на крос-курс цієї пари на вечір 15 листопада у межах 1,1050 долара за євро.

За розрахунками «Мінфіну» 16-17 листопада курс готівкового євро в українських обмінниках буде у межах: прийом 26,630 — 26,686 гривень та продаж 26,796 — 26,907. Спред по євровалюті складе від 25 до 30 копійок.

У самих «жвавих» торгових місцях (ТРЦ, центральні вулиці великих міст, великі магазини та базари) деякі обмінники додатково до розрахованих вище котирувань закладуть ще до плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від попиту і пропозиції по євровалюті у них в регіоні, а також своїх індивідуальних оцінок ризиків по євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля на суботу та неділю за нашими розрахунками складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,369 — 0,372 гривень і продаж 0,375 — 0,378.