Коли ці виплати будуть можливі

«Ми моніторимо ситуацію на предмет відповідних фіскальних ризиків. Виплати по VRI можливі, коли стануть реальними кілька критеріїв. На наступні три роки на них діють обмеження. Поки ми не бачимо підстав враховувати виплати за цими інструментами», — розповіла вона.

За словами Маркарової, Мінфін отримав новий макропрогноз і підрахує, чи потрібно буде робити виплати за ВВП-варантами, якщо прогноз збудеться.

Читайте також: Гетманцев: ВВП-варанти, випущені в 2015 році, є «міною уповільненої дії»

«Але якщо ми будемо щорічно зростати такими швидкими темпами, то це буде проблема багатих людей. Якщо у нас будуть такі великі доходи, то виплати за VRI становитимуть незначну їх частину. Поки ця розмова передчасна», — заявила Маркарова.

Про які ВВП-варанти йдеться

  • Україна і Комітет кредиторів у 2015 році досягли угоди про реструктуризацію частини боргу загальним обсягом $18 млрд.

  • Реструктуризація припускає повне списання $3 млрд, відстрочку платежів по тілу кредиту в сумі $8,5 млрд на 4 роки, а також фіксування ставки купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

  • У 2015 році Україна випустила ВВП-варанти на суму списаних кредиторами єврооблігацій.

Читайте також: Україна ризикує не розрахуватися з інвесторами, якщо ВВП зросте на 40%

Скільки Україна має погасити

  • За умовами випуску VRI (реструктуризовані борги України), інвестори претендують на частину приросту реального ВВП (з урахуванням інфляції), що перевищить показник у 3% в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП (без урахування інфляції) перевищить $125,4 млрд.

  • Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3% або реальний ВВП буде менше $125,4 млрд, виплат за паперами не буде.

  • У випадку, якщо приріст реального ВВП складе від 3% до 4%, виплата за паперами складе 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% — то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Крім того, з 2021 по 2025 роки платежі будуть обмежені 1% ВВП.

Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest: 15% річних + 1% від «Мінфіну»