На скільки може скоротитися обсяг транзиту

Обсяг транзиту російського газу через Україну може скоротитися з близько 90 млрд куб. м в 2019 році до 50 млрд куб. м в 2020 і до 30 млрд куб. м з 2021 року.

Зараз Україна отримує від транзиту близько $3 млрд на рік. Згідно з базовим сценарієм НБУ прямі втрати економіки від його скорочення складуть 0,6% ВВП в 2020 році і 0,9% ВВП у 2021 році й у подальшому.

«Однак розглядаються й альтернативні сценарії, які передбачають як вищі, так і нижчі обсяги транзиту», — йдеться в інфляційному звіті.

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умову

До чого це може призвести

Як зазначають у НБУ, припинення транзиту газу не лише призведе до прямих втрат валютних надходжень, а й створить ризики для діяльності суміжних секторів економіки та забезпечення власних потреб України газом в цілому.

Нагадаємо, що переговори про новий транзитний контракт з Росією тривають, і визначеності в цьому питанні немає.

Як просуваються переговори

  • 28 жовтня 2019 року тристоронні переговори України, Росії і Євросоюзу в Брюсселі завершилися безрезультатно. Сторонам не вдалося досягти домовленості щодо тривалості контракту, обсягів і тарифів на транзит газу. Новий раунд переговорів відбудеться в листопаді.
  • Чинний транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.
  • Раніше Путін заявляв, що Росія готова підписати контракт з Україною на транзит газу на основі європейського законодавства або продовжити на рік старий контракт.
  • Тим часом Датське енергетичне агентство надало російському «Газпрому» дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Досі Данія залишалася єдиною країною, яка не надавала Росії дозволу на будівництво.