Відтак, у інвесторів в біткоїн та інші криптовалюти може виникнути пролема з оподаткуванням отриманих доходів. Про підходи українських податківців до оподаткування альтернативних валют «Мінфіну» розповів адвокат адвокатської компанії «Борисенко і партнери».

Три підходи до оподаткування доходів від криптовалюти

  1. За Податковим кодексом криптовалюту можна розглядати як нематеріальний актив. Тому якщо її продавцем є фізична особа, то операції з продажу криптовалюти оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором 1,5 %. Оскільки конкретного порядку оподаткування не визначено — податком буде обкладатись вся отримана сума без вирахування витрат на придбання криптовалюти.
  2. У випадку з підприємствами дохід від криптовалюти може оподатковуватись податком на прибуток по ставці 18%. «В даному випадку виникає ряд питань у платника податку. По-перше, які первинні документи підтверджують набуття та продаж криптовалюти наприклад, якщо це не біржова торгівля. По-друге, чи підлягає цей нематеріальний актив амортизації, що є також важливим для ведення бухгалтерського обліку підприємства», — зауважив адвокат адвокатської компанії «Борисенко і партнери»Анатолій Задніпряний.
  3. Сплата 20% ПДВ. Така позиція була висловлена ДФС у Харківській області в індивідуальній податковій консультації №5226/10/20-40-14-11-11 від 09.09.2016 року. «У разі відповідності віртуальних валют вимогам пп.14.1.120, пп. 14.1.191, пп. 14.1.244, п. 14.1 ст. 14, пп. „а“ п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України, операції з постачання віртуальної криптовалюти E-dinar та інших віртуальних валют, місце постачання яких розташовано на митній території України підлягають оподаткуванню податком на додану вартість».

Читайте також: Чому партнери криптовалюти Facebook покидають проект

Як платити податок фізичним особам

Дохід від операцій з криптовалютою необхідно відображати в декларації про доходи. 

Доходи, отримані від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, повинні бути включені до загального річного оподатковуваного доходу. І саме з цих доходів інвестор сплачує податки самостійно.

Якщо інвестор користується послугами професійного торговцями цінними паперами, включаючи банк, то податковим агентом платника податку являється такий професійний торговець.

Проблемні місця оподаткування

  • Не зрозуміло з яких джерел допустимо брати інформацію про вартість криптовалюти для оподаткування операцій з нею.
  • Відсутній порядок виплат за участю податкових агентів.
  • Відкритим залишається питання щодо визначення «місця постачання» криптовалюти, що є обов’язковим при визначенні обов’язку по сплаті ПДВ.

Читайте також: Ринок криптовалют зростає, попри спроби заблокувати Libra в Європі