«Ще до початку переговорів було зрозуміло, що новий меморандум буде включати всі вимоги, які не були виконані країною в рамках минулих програм. Зазвичай це каркас наступного документа. Далі починаються переговори за новим пунктам», — зазначила вона.

З нових пунктів Рожкова зазначила наступне:

  • «Спліт» Нацкомфінпослуг. План реформи небанківського фінансового сектора у вигляді прийняття Верховною Радою закону про розділення повноважень Нацкомфінпослуг між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.
  • Рада Нацбанку. У МВФ були зауваження за результатами аудиту корпоративного управління НБУ щодо взаємодії з Радою регулятора.

  • Незалежність НБУ.

«Мені поки складно сказати, чи буде це прописано в конкретних висловлюваннях. Тому що тиск на Нацбанк, яке ми бачимо, йде не від уряду або президента. Тут швидше питання, чи готові ми, як держава, захищати ці реформи. Думаю, в меморандумі мова буде йти більше про це, ніж про незалежність конкретного Нацбанку», — сказала Рожкова.

  • Повернення Привата Ігоря Коломойського. Меморандум точно буде містити блок про Приватбанку та інших, виведених з ринку банках.

«Наше завдання зробити все, щоб захистити фінансову стабільність в країні та інтереси держави в цілому, при цьому не порушивши закон і незалежність судової гілки влади. Це дуже складне питання – поки ми тільки обговорюємо його. Але в меморандумі це буде відображено», — зазначила заступник голови НБУ.

  • Слідча комісія Олександра Дубінського. МВФ не втручається в право українських гоструктур аудіювати органи влади, але під час обговорення теми Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради говорилося, що її члени не повинні мати конфлікту інтересів (серед передбачуваних членів комісії колишні співробітники структур Ігоря Коломойського Олександр Дубінський і Тарас Батенко, а також власники деяких збанкрутілих банків).

Як уточнила Рожкова, українська сторона сподівається опрацювати всі спірні питання до щорічної зустрічі країн-членів МВФ, яка пройде у Вашингтоні з 14 по 20 жовтня.

Що відомо

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу у Києві. Україна поки не домовилася про нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом.

  • Як повідомили учасники переговорів з української сторони, ключовим підсумком роботи став сформований «драфт» (чорнова версія, — ред.) меморандуму для нової програми.

  • Серед ключових питань, з яких сторони поки не досягли ясності – незалежність НБУ, потенційне повернення Приватбанку екс-власникам, бюджет 2020 року.

  • Місія МВФ працювала в Україні з 11 вересня. Попередній візит відбувся в травні, він також не приніс результатів: у Фонді заявили, що повернуться до переговорів після формування нового уряду.