Причини

За словами джерела, причин, чому не вдалося досягти остаточних домовленостей, кілька.

Перша причина — загроза незалежності Національного банку і тиск на керівництво НБУ, а саме на главу НБУ Якова Смолія та його заступницю Катерину Рожкову.

Підставою для цієї загрози є можлива поява Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування діяльності керівництва Нацбанку і керівництва ФГВФО 2014-2019 роках. Очолити її може народний депутат Олександр Дубинський.

Читайте також: Місія МВФ оцінила стан справ в Україні

Друга причина — перспективи розвитку ситуації з Приватбанком.

Кредитор тримає у фокусі скандал, що виник після публікації інтерв'ю прем'єр-міністра Олексія Гончарука Financial Times. Нагадаємо, FT писав про те, що, за словами Гончарука, Київ хоче досягти компромісу з Ігорем Коломойським про націоналізацію Приватбанку. Пізніше Гончарук спростував цю заяву.

«Було б добре, якби це спростував не тільки прем'єр, але і президент», — сказав співрозмовник видання.

Третя причина — ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ.

Читайте також: МВФ оновив прогноз щодо курсу гривні до долара

В 2017-2018 роках уряд Гройсмана, всупереч домовленостям з кредитором, продовжував регулювати ціну на блакитне паливо. З боку уряду Гончарука поки таких спроб немає, але грубе порушення домовленостей з української сторони в минулому підвищило градус недовіри в нинішніх переговорах з кредитором про майбутню співпрацю.

Четверта причина — невизначеність з бюджетом на 2020 рік.

Як повідомив співрозмовник видання, «проект бюджету-2020 не подобається багатьом, але МВФ у цьому переліку немає». Втім, у фонді розуміють, що до моменту ухвалення у другому читанні проект кошторису зміниться і хочуть бачити, як саме.

Що відомо

  • Україна домовляється про трирічну програму співпраці EFF (програма розширеного фінансування) вартістю 5-6 мільярдів доларів.
  • Раніше повідомлялося, що сьогодні заключний день роботи місії в Україні. Офіційна заява за підсумками роботи місії очікується завтра, 27 вересня.
  • У представництві МВФ не стали коментувати публікації в ЗМІ про те, що українській владі не вдалося досягти домовленості про програму через ситуацію навколо Приватбанку, можливу ​​зміну керівництва НБУ і питання щодо реалістичності показників проекту держбюджету на 2020 рік.