Сучасним банкоматам не потрібна банківська картка. Вони обслуговують будь-кого завдяки штучному інтелекту і новим технологіям. PaySpace Magazine зробив добірку найбільш цікавих і функціональних банкоматів світу.

Штучний інтелект

Вперше про те, що можна зняти гроші з картки тільки завдяки технології розпізнавання обличчя і пін-коду, заговорили в 2018 році. Тоді спільно над хмарною системою почали працювати Національний банк Австралії (NAB) і Microsoft.

Зараз проект ще недоступний широкому колу людей, так як перебуває на стадії розробки. Але в перспективі планують позбутися від використання банківських карток і телефону.

Дана технологія стала популярна в найбільших банках Китаю: Сільськогосподарському, Торговому і Будівельному банках у місті Цзинань. А в спеціальному адміністративному районі Макао встановили більше тисячі банкоматів з можливістю розпізнавати обличчя.

Щоб зняти гроші, необхідно відсканувати обличчя в камері, ввести номер телефону або ідентифікаційний номер, вказати необхідну суму транзакції і пароль. Повідомляється, що технологія нівелює ризик незаконного копіювання банківських карт і знижує ймовірність застрягання карт банкоматами.

Японська компанія NEC на початку 2019 року презентувала власну систему NeoFace. Технологію штучного інтелекту з розпізнаванням обличчя стали використовувати банкомати величезного банку Тайваню SUN Commercial Bank Ltd. Його відділення одночасно працюють в різних точках країни.

Зовсім недавно банкомати з функцією FaceID з'явилися також в іспанському банку CaixaBank. Концепцію філії спочатку протестують у Валенсії, а потім — в інших містах Іспанії. Зокрема, в Барселоні.

На поточний момент у відділенні знаходиться п'ять машин, які дозволяють знімати готівку без введення PIN-коду. Обладнання фіксує зображення обличчя користувача та перевіряє до 16 тис. контрольних точок на ньому при здійсненні транзакцій.

Біометрія

Американський виробник банкоматів NCR Corporation повідав світу про новий автомат Kelpie, який дозволяє знімати гроші без фізичної взаємодії з машиною. Розробку представили навесні 2019 року на конференції Money 20/20.

Щоб зняти готівку, необхідно вказати транзакцію в додатку для мобільного банкінгу, піднести руку до банкомату і взяти готівку. Весь процес відбувається без дотику до екрану ATM, за рахунок зчитування унікальних біометричних даних відбитків пальців користувачів, які, як повідомляється, не зберігаються в базі Kelpie NCR.

Одна з провідних фінансових установ Китаю Bank of China (Hong Kong) ще на початку 2018 року впровадила розпізнавання візерунка вен на пальці. Система працює на 160 банкоматах. Вона запам'ятовує візерунок при реєстрації і здійснює аутентифікацію власника карти.

Використовуючи смартфон

Американський банк JPMorgan Chase відкрив нову можливість для своїх клієнтів з серпня 2018 року. Тепер клієнти можуть легко знімати готівку за допомогою мобільного гаманця. Послуга доступна на території США.

Клієнтам найбільшого американського банку більше не потрібна фізична дебетова карта або код доступу для аутентифікації, щоб зняти гроші в банкоматі. Щоб отримати гроші, вони можуть просто вибрати функцію зняття готівки в додатку свого смартфона.

Великий банк США Wells Fargo також запустив мобільний додаток. Американці успішно використовують його для доступу до банкоматів.

Клієнти фінустанови можуть знімати готівку без карти, просто ввівши спеціальний код, який відображено в додатку банку, або просканувавши додану у е-гаманець карту за допомогою встановленого в банкоматах NFC-модуля.

Цікаво, що дана послуга аутентифікації має місце і в українських банках. Нові технології використовують Приватбанк і Ощадбанк. Достатньо всього мобільного додатку.

Для автомобілістів

Фінансові установи максимально підлаштовуються під потреби різних груп людей. Зараз починають користуватися попитом банкомати для водіїв, оскільки більшість людей пересувається на власному автомобілі. Дані банкомати знайшли в чеських містах — Празі і Остраві.

Такі автомати оснащені клавіатурою з цифрами для введення PIN-коду і дисплеєм під специфічними кутами нахилу. Також зазначається, що у таких банкоматів краще розвинені засоби комунікації зі службою підтримки користувачів.

Криптовалюта

Тепер є банкомати, які вміють обмінювати фіатні гроші на криптовалюту. Епоху індустрії криптоматів почала лондонська компанія Lamassu Bitcoin Ventures. Світ дізнався про перший біткоїн-банкомат в 2013 році. Протягом року випустили 250 таких машин. Їх почали використовувати одночасно 150 операторів в різних країнах.

На даний момент Lamassu виробляє п'ять криптовалютних банкоматів — Sintra, Sintra Forte, Douro II, Santo Tirso і Braga. Банкомати Lamassu приймають «практично всі основні валюти світу», а також підтримують кріптовалюти Bitcoin, Zcash, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin і Dash.

На території Канади і США перші Ethereum-банкомати з'явилися завдяки стартапу LocalCoinATM. Спочатку його реалізували в трьох канадських містах: Торонто, Брамптоне і Этобикоке. Пізніше утворилася ціла мережа.

Через банкомати LocalCoinATM можна легко купити або продати Ethereum за фіатні гроші. Пристрої працюють за таким же принципом, що і банкомати Bitcoin. Вони відображають адресу депозиту Ether для продавців і запитують у покупців адресу їх Ethereum-гаманця.

Цікаво, що купити криптовалюту можна за валюту країни, де здійснюється операція. Банкомати Lamassu мають багатомовний інтерфейс і навіть функцію перекладу для конкретної мовної групи.