Що це дасть

  • Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.
  • Отримання додаткової оперативної інформації дасть змогу підсилити аналітичну підтримку ключових рішень Національного банку, ідеться в повідомленні.

На відміну від уже традиційного квартального Індексу ділових очікувань (ІДО), який фіксує показники очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців, ІОДА концентрується лише на оцінці бізнесом поточного стану економіки.

Тож обидва опитування для розрахунку індексів будуть проводити паралельно, і вони не суперечитимуть один одному, зазначають у Нацбанку

Хто братиме участь в опитуванні

У щомісячних опитуваннях для ІОДА братимуть участь приватні компанії промисловості, будівництва, торгівлі та сфери послуг.

Попри значну частку у ВВП сільського господарства, підприємства цього сектора не залучатимуться до опитування. Це загальносвітова практика, пов’язана зі сильною сезонністю сільськогосподарського виробництва.

Методика розрахування індексу

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Як зазначають у Нацбанку, методологія обчислення нового індексу враховує світову практику побудови щомісячних індексів ділової активності, що дає можливість співставляти дані індекси зі світовими аналогами та робить їх зрозумілими для іноземних інвесторів.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за липень можна ознайомитися в підрозділі «Щомісячні опитування бізнесу» розділу публікації.