Накладається одночасно багато факторів, які при певному збігу обставин можуть істотно покачати курс протягом дня. І працюють вони все різноспрямовано. Ось головні:

1) Завершення періоду основних податкових платежів у клієнтів на фоні вихідних днів в США і більшості країн ЄС. Компанії активно розраховуються по податках з державою і у них практично не залишається на це вже запасу часу, що стимулює їх до продажу валюти на міжбанку і підтримує гривню.

Все б добре, але сьогодні не працюють в повноцінному режимі американські та європейські банки (відзначають Страсну п'ятницю) і це змушує багатьох продавців валюти працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти — на наступний робочий день). Такий режим не дуже популярний у нас на міжбанку і багато компаній будуть знаходитися в певному курсовому цейтноті та будуть змушені погоджуватися на умови продавців.

А ось тут можуть бути сюрпризи, в зв'язку з тим, що продавці і покупці природно по різному дивляться на формування ціни на валюту. Це збільшить курсові коливання на ринку;

2) Ліквідність у банківській системі і п'ятничний ефект. Проти нацвалюти зіграє зростання коррахунків банків на ранок п'ятниці на 1,6 млрд гривень — до 54,55 млрд на фоні невеликого зниження ділової активності перед вихідними по тим компаніям, які вже розрахувалися з бюджетом;

3) Діяльність спекулянтів і поведінка Нацбанку. НБУ необхідно максимально активно поповнювати резерви, тому що вже у травні необхідно заплатити 2 млрд доларів за зовнішніми боргами. Викуповуючи надлишок долара на міжбанку — регулятор утримує курс на торгах від просідання, що на руку експортерам. Але в ті дні, коли долара не вистачає — НБУ практично не втручається з продажем валюти і дає можливість курсу зростати. Це психологічно створює в учасників ринку настрій на потенційне зростання валютних котирувань, чим активно користуються спекулянти, граючи «на підвищення».

4) Пік напруження політичних пристрастей перед другим туром президентських виборів і галас навколо націоналізації Приватбанку. Обидва чинники опосередковано впливають на настрої ринку, але в цілому поки гривня тримається добре. Ажіотажу особливого немає, а черг в банк з панікуючими вкладниками теж не спостерігається. Впевнені, що так буде і далі.

Ми прогнозуємо на п'ятницю знижений обсяг торгів в межах до 190-240 млн доларів при укладанні до 300- 370 угод і коридор по долару в межах 26,80 — 26,95 гривень з періодичними спекулятивними спробами розігріти курс.

При появі ситуативного надлишку долара на міжбанку (у що ми сьогодні знову не віримо) — ми побачимо НБУ з інтервенцією по викупу валюти через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,75- 26,90 і продаж 27,05-27,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-27,08 гривень та продаж 27,10-27,20 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram