До основних таких подій можна віднести:

1) закінчення місяця і завершення періоду основних виплат відшкодувань ПДВ експортерам;

2) збереження Нацбанком облікової ставки на рівні 18% річних;

3) активне розміщення Міністерством фінансів України ОВДП (понад 18 млрд гривень, з яких більше половини — в гривні). Частину з них активно скуповували іноземці. Допомогли нацвалюті і попередні великі продажі депозитних сертифікатів Нацбанком на 14-денний термін, які «відкачали» у банків значні обсяги ліквідності і знизили тиск на курс;

4) збереження выдсоткових ставок ФРС США на діючому рівні, що відбилося на поведінці пари євро/долар і опосередковано впливало на курс євро на українському ринку.

Після тривалих протистоянь великих гравців (не тільки експортерів і імпортерів, а й іноземців, які купили ОВДП) — за тиждень долар все ж подешевшав при продажі на 31,5 копійки з 27,78/27,83 гривень до 27,485/27,515. Це можна назвати дуже хорошим результатом тижня.

А на готівковому ринку котирування виявилися навіть нижче рівнів міжбанку, що зробило економічно вигідним операції зі скупки валюти через обмінники і потім перепродажу її на торгах через валютну позицію банків. Це додавало пропозиції на ринку і також спрацювало на зміцнення гривні.

Нацбанк не мав особливої ​​можливості активно скуповувати долар в усі дні тижня, окрім п'ятниці. Ринок практично повністю сам поглинав всю пропозицію і, за період з понеділка по четвер, регулятор купив за нашими розрахунками не більше $15-25 млн. Зате в п'ятницю у Нацбанку був відмінний день. Він був майже єдиним великим покупцем валюти і скупив не менше $ 30-40 млн надлишків пропозиції на торгах, знизивши при цьому курс скупки долара з 27,60 гривень до 27,51.

Всі інтервенції на міжбанку за цей тиждень НБУ проводив «анонімно» через Matching.
 

Хто і що буде рухати валютний ринок найближчими днями

Головними мотиваторами та драйверами міжбанку на початку лютого будуть:

1) Період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів.
«Дочки» іноземців в першій декаді місяця традиційно купують валюту для перерахування дивідендів за кордон. У цей період продавці валюти намагаються грати «на підвищення» на тлі зростання попиту, а Нацбанк зазвичай вважає за краще не втручатися, щоб не витрачати резерви. Збільшення попиту в такий момент завжди працює проти гривні на міжбанку;

2) Збільшення господарської активності у клієнтів на початку місяця. Компаніям необхідна гривня для розрахунків з персоналом за січень, оплати оренди приміщень і офісів на лютий, фінансування поставок сировини і матеріалів для виробничих циклів. Це активізує продажі валюти експортерами, але й збільшує обсяги її скупки великими імпортерами. Особливо в період опалювального сезону це актуально для постачальників енергоносіїв, а також для аграріїв, яким треба готуватися до весняних польових робіт. Ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку періодично буде змушений згладжувати НБУ;

3) Поведінка готівкового ринку. Зараз основна проблема для цього сегмента ринку лежить в обсягах платоспроможного попиту на валюту з боку населення на тлі великої конкуренції між обмінниками. Громадяни не мають надлишків гривні і не готові до підвищення курсу. Тому попит на валюту в даний час невеликий і фінансисти заробляють в основному тільки у форматі «з обороту». Більше того, в обмінниках зараз котирування прийому валюти нижче міжбанку і в цій ситуації поки що готівковий ринок не є загрозою для курсу нацвалюти;

4) Ліквідність у банківській системі, інтервенції НБУ та поведінка спекулянтів.
Ліквідність у банківській системі та інтервенції НБУ. Весь минулий тиждень коррахунки банків коливалися в межах від 48,2 млрд гривень до 57,9 млрд, але особливого надлишку гривні не спостерігалося. Більше того — всі банки, окрім першої десятки в тому чи іншому обсязі відчували її дефіцит, що також знімало частину тиску на валютний ринок.

Скоро закінчується термін розміщення 14-денних депозитних сертифікатів НБУ. Період їх погашення припадає на кінець тижня. Обсяги погашень цих паперів складають понад 48 млрд гривень.

Зрозуміло, що значна частина цих ресурсів буде знову перевкладена банками в ці ж фінансові інструменти. Але навіть якщо тільки частина з них повернеться в банківську систему у вигляді додаткової ліквідності — загроза стрибків курсу і спекулятивних атак на нацвалюту посилиться.

І ресурсний, і валютний ринок будуть дуже чутливі до ухвалених рішень банків з подальшого розміщення/не розміщення цих коштів. Для Нацбанку цей період буде складним у тому випадку, якщо гроші, які зараз в депсертифікатах, вийдуть на валютний міжбанк.

Поведінка курсу залишається повністю залежною від стану справ і ситуативних завдань 20-30 найбільших гравців ринку. Якщо вони вирішать одночасно вийти на торги зі скупкою валюти — перекоси таких масштабів буде змушений гасити НБУ за рахунок резервів.

Весь цей тиждень у спекулянтів будуть хороші шанси розігріти ринок як в період скупки валюти «дочками» іноземців для репатріації дивідендів, так і в період погашення депсертифікатів НБУ. Спекулятивні атаки на гривню посиляться у будь-якому випадку і Нацбанку доведеться дуже уважно стежити за всім, що відбувається на міжбанку в ці дні.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 4-8 лютого:

Тиждень буде дуже напруженим на валютному ринку, а тренд за безготівковим курсом буде залежати від двох основних чинників: ситуативних завдань найбільших гравців з купівлі/продажу валюти і активності з купівлі валюти під репатріацію дивідендів «дочок» нерезидентів. Для вирівнювання курсових перекосів регулятору доведеться часто бути присутнім на ринку, використовуючи «анонімний» Matching.
На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися як на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку громадян, так і озиратися на ситуацію на міжбанку.

Фінансисти продовжать в основному працювати у форматі «з обороту». Для мінімізації своїх ризиків, за умови істотних коливань на торгах, вони будуть оперативно коригувати цінники в обмінниках і збільшувати/зменшувати спред між курсами прийому/продажу готівкової валюти.

Обмінники фінкомпаній будуть утримувати спред за доларом в межах 15-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-35 копійок.

Ми прогнозуємо коридор за доларом на 4-8 лютого в обмінниках фінкомпаній в межах 27,40-27,70 гривень, а в банках — 27,30-27,75 гривень.

На міжбанку. Головну загрозу для гривні в ці дні представляють:

1) Скупка валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів;
2) Вихід на валютний ринок частини обсягів гривні після погашення депозитних сертифікатів НБУ в кінці тижня;
3) Несвоєчасна реакція Нацбанку в разі істотних ситуативних перекосів попиту і пропозиції на міжбанку.

За нашими прогнозами курс безготівкового долара на цьому тижні буде перебувати в коридорі 27,40-27,75 гривень.

Прогнозна статистика міжбанку:
 

У понеділок — четвер банки і клієнти вже увійдуть в свій звичайний діловий ритм після початку місяця і статистика операцій поступово почне зростати в міру виходу на торги «дочок» іноземців з покупкою валюти під репатріацію дивідендів.
Обсяги будуть в межах $410 -440 млн доларів при укладенні до 510-600 угод з піком активності у вівторок і четвер. За нашими розрахунками це будуть дні основних покупок валюти іноземцями, що не тільки збільшить обсяг операцій, але і буде максимально тиснути на курс гривні;

У п'ятницю — все буде залежати від рішень банків щодо подальших розміщень гривневих ресурсів, одержуваних від погашення депсертифікатов Нацбанку.
У будь-якому випадку, ми очікуємо деяке зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня, але «першу скрипку» у формуванні тренда за курсом міжбанку гратимуть ті банки і їхні клієнти, хто отримає основні частини ресурсів після погашення депсертифікатів.

Саме їх рішення щодо подальших дій з цими ресурсами і будуть диктувати поведінку курсу як в п'ятницю, так і в перші дні наступного тижня. Обсяги міжбанку 8 лютого складуть близько $360-400 млн при здійсненні до 450-480 угод.