Якщо курс національної валюти жорстко не прив'язаний до долара (або іншої валюти), то графіки валютних котирувань починають малювати дивовижні «змійки», які можна вивчати і робити прогнозування о майбутніх рухах, грунтуючись на минулих даних.

Звичайно, вивчають і прогнозують курси валюти не тільки для страхування від валютних ризиків, але також і з метою спекуляції. У цивілізованих країнах, з їх гнучкими курсами, прогнозуванням вже давним-давно і успішно займаються. А ось у нас, в Україні, все це тільки починається.

Сьогодні ми спробуємо вивчити графік курсу гривні до долара і спробувати побудувати прогноз руху графіка на перспективу. Нижче показаний денний графік долар/гривні (USD/UAH), в якому зазначено період фіксованих цін, перехідний період і період умовно-плаваючого курсу. Аналізувати будемо тільки плаваючий режим, так як тільки він має прогностичну цінність:

Якщо подивитися на графік гривні, можна помітити, що національна валюта в першій половині року зміцнюється, а в другій половині — знижується. Це називається сезонністю і створює її експорт-імпорт, закупівля горезвісних енергоносіїв і т.п. Ось модель сезонності ми і візьмемо за основу побудови прогнозу по гривні:

Тепер розглянемо величину підйомів і спадів пари долар/гривня:

В середньому, пара росла на 4,4 гривні, а знижувалася на 2,61 гривню. В принципі, видно, що графік після зростання змінювався падінням, яке в даному контексті можна назвати глибокою корекцією. Тенденція — зростаюча (спади і піки — ростуть, і кожний наступний максимум і мінімум вище попереднього).

Якщо брати різницю між двома зимовими піками і двома літніми мінімумами, у нас виходить така картина:

Тобто, середня величина зростання піків у нас становить 0,78 гривні, а середня величина зростання мінімумів — 1,79 гривні. Фактично, мінімуми у нас піднімаються швидше, ніж ми оновлюємо нові максимуми. І головне, що можна помітити — до мінімальних цін минулого літа ми вже не опускаємося. Це означає, що ціну 25,92 гривні за долар, яка була в березні цього року, ми вже не побачимо.

Дані у нас є. Тепер залишилося скласти прогноз курсу долар/гривня на найближчі рік-півтора:

Якщо опиратися на наші розрахунки, то цієї зими нас чекає курс в 30 гривень за долар, наступного літа побачимо зниження цін в район 27,50 гривень за один американський долар, а взимку 2020 року на нас вже чекає зростання курсу до 30,88 гривень за один долар. Середньорічний курс на наступний рік складає 28,99, тобто 29 гривень за долар. Нагадаємо, що в бюджеті-2019 заклали 29,4 гривні за долар.

Звичайно, після зими потрібно буде коригувати дані на основі фактичних показників. Можуть внести корективи в наші міркування і наближення президентських виборів, і питання траншу МВФ. Але в даній статті ми просто виключили економіку і подивилися на графік української гривні з протилежного боку. Звичайно, багато методів графічного аналізу поки залишаються непридатні в силу того, що дуже мало історії, до якої можна було цей самий аналіз застосувати.

Також варто відзначити, що графік чітко і ясно вказує на те, що гривня щодо долара і далі буде девальвувати.

Олег Свиргун, аналітик брокерської компанії Tickmill