Весь тиждень учасники ринку і сам НБУ очікували зміцнення гривні як за рахунок фактора збільшення обов'язкових продажів після триденних вихідних кінця минулого тижня, так і за рахунок ефекту наближення кінця місяця.

Але реальність виявилася зовсім іншою. Зростання пропозиції у вівторок (вихід на торги обов'язкових продажів за неробочу в Україні минулу п'ятницю та за понеділок) було повністю поглинено самими учасниками ринку. А починаючи з середи - долар просто пішов вгору.

Не допомогли ні «тихі» інтервенції НБУ через Macthing, ні публічні виходи з аукціонами. Долар швидко перескочив поріг в 28 гривень, фактично пролетів позначку в 28,20 гривень і вже підступає до нової мети в 28,35-28,40 гривень і вище.

Якщо і сьогодні, незважаючи на останній день місяця - коли експортери активно продають валюту для закриття звітної дати - долар продовжить рухатися вгору, то можна сміливо говорити про те, що перша декада вересня пройде під знаком нової девальвації. Адже в цей період до звичайного попиту додасться новий обсяг виведення валюти нерезидентами у вигляді дивідендів, а також наближаються виплати зовнішніх боргів. Все це буде підривати позиції гривні.

Якщо ж Нацбанк і сам ринок зможуть сьогодні зупинити зростання курсу, а потім і розгорнути тренд в сторону зміцнення гривні - є шанс, що на початку вересня попит та пропозиція більш-менш вирівняються за рахунок зростання продажів експортерів. Їм перестане бути вигідно притримувати валюту при зміцненні гривні і тоді обсяги пропозиції виростуть, що зіграє на користь нацвалюти.

Поки ж до нечисленних союзників гривні в останній день серпня можна віднести тільки фактор звітної дати і дії НБУ. Але той же кінець місяця підштовхне і імпортерів до активної скупки валюти для закриття контрактів на 1-е число, що може спрацювати на подальше зростання попиту та підірвати котирування.

Поки девальваційний настрій учасників ринку дуже сильний і за нашими прогнозами курс будуть намагатися активно розкрутити в першій половині дня.

Ми очікуємо в п'ятницю укладання до 460-550 угод на суму до 370-400 млн доларів при широкому коридорі по курсу в межах 28,20-28,40 гривень з продовженням спроб подальшого розгойдування котирувань.

На фоні нестачі валюти продовжиться гра «на підвищення» і НБУ доведеться знову гасити пожежі у разі, якщо курс переступить через психологічний бар'єр в 28,35 гривень. Використовувати Нацбанк буде Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 28,10- 28,24 і продаж 28,34-28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,10-28,22 гривень та продаж 28,26-28,35 гривень.

Про тенденції на торгах за 30 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективам гривні залишаються негативними як за офіційним, так і за міжбанківським курсом навіть з урахуванням істотного збільшення нами шкали опитування з вчорашнього дня.

За офіційним курсом - 52% респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 48% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні істотно вище 28,26 гривень.

За міжбанківським курсом - 46% респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. Але 54% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні значно вище 28,26 гривень найближчим часом.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram