На його думку, перший аргумент — українців душать тарифами — працює тільки з тими, хто не отримує субсидії. «Але ось біда, якщо ви не отримуєте субсидію, то значить витрати на комуналку в вашому бюджеті менше 15% від вашого доходу. І назвати це задушенням дуже складно. У Франції витрачають 26% від доходу, в багатій газом Норвегії — 31%, а в теплій Іспанії — 22%. І взагалі всі цифри вище 17%. Тобто якщо і душать українців, то якось невпевнено. Нікого не душать. Просто шару скасували. Неприємно, але логічно», — пише Фурса.

Другий аргумент — надто багато українців отримують субсидії. Це не означає, що треба знизити тарифи. Тому що якщо ви знижуєте тарифи, як було завжди, то субсидуєте 100% населення.

«Для держави вигідно платити тільки за частину споживачів. Тому що якщо знизити ціну, якщо повернутися до ситуації 2013 року, коли тарифи були низькі, то на папері субсидії не буде отримувати ніхто, а де-факто, вся країна. І це набагато більш затратно, аніж платити половині населення. Тому так, коли половина населення отримує субсидії — це погано. Але це не означає, що треба знизити тарифи. Це означає, що повинні зрости доходи у людей. От і все. І вирішувати треба друге питання, а не вічно дискутувати про перше», — підсумував Сергій Фурса.