З кожним роком число пенсіонерів в Україні зменшується. За даними ПФ, якщо на початок року пенсії отримувало 11,7 млн. українців, то на початок липня — 11,4 млн. Теоретично повинні знижуватися і видатки Пенсійного фонду.

Середній розмір пенсії в Україні — 2479 грн. При цьому є сім категорій пенсіонерів. Найбільша — пенсіонери за віком (76% або 8,9 млн. чол). Пенсіонери за інвалідністю (1,4 млн. чол або 11%), військові пенсіонери та особи, які втратили годувальника — по 555 тис. чол. і т.д. Якщо підсумувати витрати на пенсії для всіх категорій, виходить, що в цьому році ПФ повинен виплатити українцям 349 млн. грн. (без підвищення пенсій), — пише «ЕП».

При цьому в нинішньому році істотні зрушення відбулися в сегменті військових пенсіонерів, так як їм підвищили виплати на 50%. Це додатково 1,3 тис. грн. в місяць на кожного або 697 млн. грн. на всіх. У річному вимірі бюджет ПФ потрібно підвищити на 8,4 млрд. грн.

Діра в ПФ з'явилася ще в березні. Тоді у Фонді відзвітували, що виплати перевищили план на 695 млн. грн. А в квітні мінус склав вже 2,3 млрд. грн., в червні і липні — 1 млрд. грн. До кінця року ПФ знадобиться на виплати пенсій 365 млрд. грн., а це на 12,5 млрд. грн. більше, ніж затверджений урядом бюджет Фонду, — підрахувала «ЕП».

А якщо пенсії ще підвищать, то діра в ПФ буде тільки зростати. І це при тому, що план по сплаті ЄСВ (з якого, власне, і платяться згодом пенсії) за 7 місяців цього року перевиконано більш ніж на 5 млрд. грн. (надійшло 127 млрд. грн.). Крім того, на покриття дефіциту ПФ з держбюджету заплановано виділити 139 млрд. грн., а за сім місяців перераховано 83 млрд. грн, як і планувалося раніше.

І тим не менше, грошей на пенсії ПФ як і раніше не вистачає, що змушує його звертатися за позиками до Держказначейства. Але ситуація ускладнюється тим, що і на рахунках останнього з грошима, м'яко кажучи, не дуже добре. Це, власне, і спровокувало затримку пенсій в липні — ПФ звернувся за позикою 21 липня, отримав її тільки 24. Причин, за якими спорожніли казначейські рахунки кілька: це і виплата боргів попередніх періодів і прорахунки із залученням грошей від ОВДП і незначне просідання в зборі ЄСВ (в липні — на 1,5%) та ін. Важливо, щоб формуючи бюджет на наступний рік, уряд не допустив таких прорахунків. Інакше зриви графіків соціальних виплат можуть стати нормою.