Це вміло підігрівається як спекулятивним розгойдуванням ринку на невеликих сумах протягом дня, так і діями великих експортерів. Вони бачать, що курс зростає і не поспішають продавати валюту понад обсяги обов'язкових продажів. На фоні зростаючого попиту з боку імпортерів та збільшення скупки долара і євро на готівковому ринку — глобальний попит на валюту в цілому по країні зріс.

Що знову ж таки не стимулює скидання валюти експортерами та коло замикається. Нестачу валюти змушений частково закривати Нацбанк, але ЗВР не нескінченні, а ситуація з траншем МВФ залишається малопрогнозованої.

На якомусь етапі регулятор упреться в необхідність утримання розмірів резервів відповідно до графіка і меморандума МВФ і все менш активно боротиметься за гривню. Саме на це розраховують спекулянти і нерезиденти — активно граючи «на підвищення» в останні кілька тижнів.

Ринок середи виявився маловтішним для гривні. Інтервенції НБУ з продажу валюти, проведені вчора регулятором знову особливого ефекту не надали. Продавши через Matching за нашою інформацією від 20 до 30 млн доларів за ціною близько 26,95 гривень — Нацбанк тільки частково погасив коливання і до кінця дня долар знову піднявся к 27 гривням.

Тиск на гривню буде спостерігатися і сьогодні як за рахунок зростання попиту з боку імпортерів, так і готівкового ринку, де котирування поки продовжують тільки збільшуватися.

Сьогодні долар подолає психологічний поріг в 27 гривень і буде прагнути до нової мети в 27,20 гривень. Причому швидкий вихід на ринок «дочок» іноземних компаній з купівлею валюти під репатріацію дивідендів (перша декада кожного місяця) — тільки розігріє ринок ще більше.

Спекулянти будуть відверто грати «на підвищення» й основним «супротивником» в цій ситуації для них буде тільки НБУ.

Експортери почнуть продавати валюту, що в них залишається тільки після того, як регулятор буде в змозі розгорнути тренд на міжбанку в сторону зниження курсу. Тоді експортерам стане не вигідно притримувати валюту і вони нарешті вийдуть на міжбанк у повному обсязі пропозиції. Поки ж спекулянти правлять бал і експортери їм в цьому активно підіграють.

Хоча Нацбанк тепер і не публікує статистики ВалКлі та спостерігачі не можуть розуміти загальні тенденції по активності на торгах і обсягах операцій за день — «Мінфін» продовжить надавати свої прогнози за кількістю угод і обсягами операцій на міжбанку за день для розуміння нашими читачами того, що відбувається на торгах.

З огляду на те, що сьогодні вже ефект першого дня місяця не працює і клієнти увійшли в звичайний ритм своєї господарської діяльності в новому місяці — ми прогнозуємо поступове зростання операцій та активності на міжбанку — до 570-620 угод на суму до 440-520 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,00 і продаж 27,06- 27,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,95-27,05 гривень та продаж 27,09-27,20 гривень.

Про тенденції на торгах за 1 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні стали набагато менш оптимістичними за ринковим і офіційним курсом. Мабуть на бізнесі та населенні позначається фактор психологічного настрою на девальвацію нацвалюти.

За офіційним курсом -48% (вчора було 68%) респондентів вважають, що долар закріпиться нижче 27,00 гривень. Вже 52% опитаних впевнені в його виході на рівень понад 27,01 гривень найближчим часом.

За міжбанківським курсом вже тільки 42% респондентів (вчора було 50%) вважають, що долар буде нижче 27,00 гривень. 58% опитаних впевнені в рівні вище 27,01 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram