Причин було декілько: майже одноразова виплата відшкодувань по ПДВ в останні дні місяця, операції Держказначейства та Міністерства фінансів за бюджетними трансфертами на звітну дату (розрахунки по місяцю, другому кварталу та півріччю), дії декількох великих гравців по купівлі валюти для оплати зовнішньоекономічних контрактів по енергоносіях при відсутності великих обсягів пропозиції, купівлі самих банків на власну валютну позицію.

Зростання курсу долара як ринкового, так і офіційного на звітну дату не дуже хороша новина як для клієнтів, так і для багатьох банків. Не порадує це і компанії, які взяли валютні кредити, тому що в гривневому еквіваленті їх зобов'язання за позиками зростають, що погіршить показники їх балансів для звітів перед акціонерами та можливими інвесторами. Наприклад, показник співвідношення власних і позикових коштів. При певних обставинах при зростанні курсу може погіршитися й фінансовий результат підприємств за перше півріччя через валютні переоцінки.

Не особливо було чим похвалитися і НБУ, який за нашими даними зміг купити тільки до $ 10 млн за курсом 26,1775 гривень минулого понеділка, а в середу вже був змушений продавати долар, щоб збити зростання котирувань. Нацбанк використовував тільки менш публічні форми «викупу за єдиним курсом» (понеділок) і «анонімну» роботу з продажу валюти через Matching (середа).

Готівковий ринок реагував на ситуацію на міжбанку зростанням котирувань, але без особливого фанатизму. Мабуть обмінники «впираються» в два фактора — низький платоспроможний попит з боку населення і надії ринку на зниження котирувань після свят за рахунок виходу на міжбанк значних обсягів обов'язкових продажів відразу за кілька днів.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Календарний фактор. Святкові в Україні 28 (четвер) та 29 червня (п'ятниця) були робочими в банках США і ЄС. У понеділок українські фінустанови зарахують валютну виручку, що надійшла за цей період і у вівторок 50% з неї вийде на міжбанк у вигляді обов'язкових продажів.

З огляду на, що це початок нового місяця і кварталу — особливої ​​клієнтської активності в ці дні зазвичай не буває. Це може призвести до зростання пропозиції валюти на фоні досить стриманого попиту і створить передумови для зміцнення гривні на міжбанку;

2) Вихідний в США. Низку календарних факторів, що впливають на поведінку валютного міжбанку підхопить День Незалежності США. 4 липня (середа) американські банки не працюють. Валютні платежі й зарахування на коррахунки українських банків (читай клієнтам наших банків) пройдуть тільки 5-го липня. Це знову створить штучний перекіс попиту і пропозиції на ринку і змусить працювати наших клієнтів на міжбанку 4 липня на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка долара — наступним). Такі умови не завжди цікаві українським компаніям і зазвичай вони переносять свої операції на наступну робочу дату. Ринок буде малооб'ємним, що створить спокусу у спекулянтів спробувати похитати курс на малих угодах;

3) Вивід чергової порції дивідендів «дочками» іноземних компаній. У першій декаді кожного місяця «дочки» іноземців репатріюють черговий транш дивідендів за минулі роки в межах графіків, узгоджених з Нацбанком. Це збільшує попит на валюту і зазвичай призводить до зростання котирувань на торгах;

4) Ліквідність у банківській системі і ситуація на готівковому ринку.

Минулого тижня, незважаючи на період відшкодувань ПДВ, коррахунки банків не перевищували 51,7 млрд гривень і до його кінця впали до 47,9 млрд гривень (на ранок п'ятниці). Початок нового місяця не буде супроводжуватися значними вливаннями ліквідності в банківську систему з боку Держказначейства та бюджетів усіх рівнів, що не сформує зайвого гривневого навісу над валютним ринком. А необхідність у компаній проводити господарські операції нового місяця і виплачувати зарплату за червень — знизить їх можливості по активній купівлі валюти. Це працює на гривню;

Готівковий ринок не буде повністю відображати ситуацію на міжбанку, тому що ситуативні перекоси попиту та пропозиції за рахунок календарного фактора призведуть до періодичного короткострокового розбалансування котирувань на торгах.

Швидше за все, готівковий ринок в ці короткострокові сплески котирувань міжбанку буде продовжувати «жити своїм життям», як це було в періоди стрибка курсу минулої п'ятниці, коли міжбанк короткочасно досягав рівня продажів в 26,38 гривень, а в обмінниках при цьому долар продавали по 26,20.

Зараз ключовим для готівкового ринку є тільки платоспроможний попит на валюту з боку населення, який досить скромний.

В даний час банки будуть скуповувати валюту у населення й перепродувати її на міжбанку, тим більше що за період чотириденних свят громадяни активно здавали валюту для забезпечення своїх гривневих витрат. Це також спрацює на користь нацвалюти;

5) Поведінка Нацбанку. Від тактики НБУ на цьому тижні знову буде залежати реальний стан справ на міжбанку. Курсових перекосів через дисбаланс попиту і пропозиції валюти на міжбанку буде більш ніж достатньо і як за рахунок тривалих свят в Україні, так і за рахунок вихідного в США.

Нацбанку доведеться гасити ці ситуативні курсові коливання, виходячи з купівлею / продажем валюти на міжбанк. Від оперативності регулятора буде залежати тренд по курсу протягом дня, а також ступінь бажання спекулянтів брати участь в розгойдуванні курсу.

Працюючи на міжбанку Нацбанк віддасть перевагу знову менш публічним форматам: «анонімному» — через Matching і через інтервенції за єдиним курсом.

Прогноз обсягів і активності валютного міжбанку на цей тиждень:

2 та 3 липня (понеділок — вівторок). Ми очікуємо зростання пропозиції валюти за рахунок збільшення обсягів обов'язкових продажів виручки експортерів, зарахованої за 27,28 і 29 червня. Це призведе до потенційного зміцнення гривні в цей період і дасть шанс НБУ поповнити ЗВР. Обсяги торгів складуть до $ 360-420 млн при укладанні до 490-540 угод в день.

4 липня (середа). Через вихідний в США наш міжбанк по долару буде працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — сегодня, поставка валюти — наступним робочим днем). Це знизить обсяги укладених угод, тому що багато клієнтів вважають за краще в цьому випадку переносити свої заявки на повноцінний робочий день міжбанку з роботою на умовах ТОД (всі розрахунки по гривні й валюті проходять одним днем). «Мінфін» прогнозує зниження обсягів операцій до $ 280-310 млн при укладанні до 450-500 угод.

5 і 6 липня (четвер — п'ятниця). Ми очікуємо зростання обсягу операцій зі збільшенням пропозиції валюти за рахунок обов'язкових продажів виручки експортерів за неробочу в США (але робочу в Україні) середу. Це створить передумови до потенційного зміцнення гривні в цей період і надасть шанс НБУ знову поповнити ЗВР. Обсяги торгів складуть до $ 400-430 млн при укладанні до 540-610 угод в день.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує «незалежне життя» готівкового ринку від міжбанку. Обмінники буду слабо реагувати на тимчасові й короткострокові коливання на торгах. Тільки у разі стійкого тренда «на підвищення» або «на пониження» готівковий курс буде «прислухатися» до міжбанку по долару.

Курс американської валюти буде перебувати в межах коридору 26,00-26,35 гривень. Спред в банках складе до 20-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 12-20 копійок.

Ситуація з курсами євро і рубля буде залежати від двох чинників — поведінки цих валют на міжнародних ринках щодо долара і курсу гривні щодо долара на українському готівковому ринку.

«Мінфін» прогнозує спред по євро в межах до 20-35 копійок і коридор по євровалюті в межах 30,420-30,830 гривень. По рублю — коридор в межах 0,404-0,417 гривень.

На міжбанку. Головними «ворогами» спокою будуть:

1) ситуативні перекоси попиту та пропозиції через календарний фактор (чотириденні свята в Україні та вихідний в США);

2) обсяги і активність «дочок» нерезидентів по репатріації дивідендів;

3) поведінка НБУ по оперативному виходу на торги з інтервенціями.

Особливого ​​падіння долара на цьому тижні «Мінфін» не очікує. Необхідність поповнення ЗВР змушує НБУ викуповувати весь ситуативний надлишок долара на міжбанку, що й утримує валютні котирування від провалів.Спекулянти працюватимуть «в дві сторони». Але у разі серйозних ситуативних перекосів попиту та пропозиції 3, 4 і 6-го липня — вони будуть готові спробувати зіграти «на пониження», підлаштовуючись під дії основних гравців на торгах.

Котируванняі міжбанку по долару на цьому тижні «Мінфін» прогнозує в межах коридору 26,15-26,35 гривень.