Фактом, що підтверджує введення житлового будинку в експлуатацію, є отримання замовником будівництва сертифіката або декларації про готовність об'єкта в Державній архітектурно-будівельній інспекції України (ДАБІУ). Відповідна інформація вноситься в базу даних ДАБІУ і є загальнодоступною.

В дозвільній документації не вказуються комерційні назви житлових об'єктів (тільки адреса), а в сертифікаті ДАБІУ немає даних про всіх учасників будівельного процесу — забудовників, інвесторів, девелоперів. Тому, зібравши первинну інформацію про замовників і підрядників, редакція по кожній адресі житлового об'єкта ідентифікує компанію-забудовника. Для цього використовуються відкриті джерела інформації: пошуковики, спеціалізовані портали про нерухомість, офіційні сайти забудовників.

На відміну від банківського ринку, де всі кредитно-фінансові установи на вимогу регулятора розкрили інформацію про кінцевих бенефіціарів, навіть найбільші забудовники, як і раніше приховують реальних власників бізнесу.

Часто компанія-забудовник, яка володіє сертифікатом, навіть не згадується в цьому документі. «Мінфін» за допомогою відкритих джерел встановлював зв'язки між засновниками і директорами компаній-замовників і компаній-підрядників, щоб в кінцевому результаті коректно віднести той чи інший житловий об'єкт до активу певного забудовника (або групи компаній).

На основі зібраної інформації було сформовано підсумковий рейтинг. Найвище місце в ньому займає учасник, який за звітний період ввів в експлуатацію найбільшу кількість будинків. Ми вважаємо, що цей показник більш зрозумілий інвесторам, ніж невловимі сумарні квадратні метри побудованої нерухомості, які служать критерієм розподілу місць в низці інших рейтингів.

У разі, коли у кількох забудовників в активі однакова кількість завершених за звітний період будинків, найвище місце посідає учасник, який здав в експлуатацію більшу кількість квартир. Якщо ці показники у двох і більше компаній збігаються, то найвище місце займає забудовник в активі якого більшу кількість побудованих комплексів за час роботи на цьому ринку.

У рейтинг включаються всі об'єкти, введені в експлуатацію за звітний період, — від малоповерхових будинків до висотних житлових комплексів. Ми вирішили не виключати «дрібних» забудовників зі списку, хоча і поділяємо думку, що не цілком коректно порівнювати забудовників, які здали в експлуатацію житлові об'єкти різного масштабу. Виняток склали нестандартні об'єкти. Наприклад, багатоповерхові будинки, в яких розміщувалося всього по одній квартирі. Наприклад, KyivBudDevelopment здав в 2017 році 9 4-х поверхових таунхаусів «Struetinsky», в кожному з яких було по одній багаторівневій квартирі. Ці будинки в нашому рейтингу не враховувалися.

До уваги не бралися декларації ДАБІ, видані на об'єкти, які де-факто ще не були здані.

«Мінфін» підкреслює, що кількість зданих в експлуатацію об'єктів або квартир не є абсолютним показником надійності того чи іншого забудовника, а лише одним з критеріїв, за яким можна оцінювати компанії. Ми вважаємо, що рішення інвестувати в нерухомість читачі приймають не тільки на підставі рейтингу, а й виходячи з безлічі інших чинників, які дозволяють скласти більш повну думку про той чи інший об'єкт.