Підсумки минулого тижня в своєму блозі на НВ традиційно підвів сергей Фурса. «Міфіну» публікує скорочений текст статті.

Ринки почали бадьоро рости. І до п'ятниці відіграли більше половини втрат, отриманих під час розпродажів. В результаті, вранці в п'ятницю індекс S&P500 відкриється на позначці 2731 пункт. Більше того, ринки стоїчно пережили ще одну порцію неприємної статистики, яка говорила про зростання інфляції, показавши, що минулого тижня їм потрібен був лише привід для корекції, а причина – в тому, що все стало надто дорого. І тепер, коли ставки продовжують рости, інфляційні очікування посилюються, ринки все одно йдуть вгору.

Кому важко, то це долару. Американська валюта знову програє в сутичці з євро, курс перевищив 1,25, змушуючи радіти бізнес у США і розбудовуючи підданих Меркель. Але німцям поки що не до курсу євро, їм потрібно, нарешті, створити свою велику коаліцію. Поки їх успіх в ціні індексів, а провал стане такою ж ірраціональною подією, як голосування за Brexit.

На ринках, що розвиваються, основною подією стали події в ПАР, де найгіршого хлопця в палаті змусили піти, обрадувавши інвесторів. Містер Зума був головним болем і тепер пішов слідами президента Зімбабве. 

До Києва знову прилетіла технічна місія МВФ. Правда, за успіх їх місії ніхто поручитися не може, тут би і Том Круз не завадив. На цьому тлі трохи зміцнилися довгі папери, впали короткі і підросли варранти. В цілому ж зміни були косметичні. Довгий кінець кривої залишається трохи нижче 8%, залишаючи шанс для уряду провести розміщення, коли про корекцію минулого тижня всі забудуть. Благо, до виходу на ринки вже готується Єгипет, а значить, вікно нових залучень було закрито не щільно. Інша справа, що успішність розміщення лише продовжить агонію в тому випадку, якщо місія МВФ залишиться невиконаним, але ніхто не відміняв український дзен, сидіти на березі і нічого не робити, чекаючи, поки повз щось не пропливе. Хто переможе, український дзен чи здоровий глузд, ми побачимо в найближчі місяці, як і дуже швидко відчуємо результат цього протистояння.

Читайте також: Два сценарії для України: з МВФ і без нього

Єгипет залишається для України прикладом і в іншій сфері. А саме – як залучити на внутрішній ринок $18 млрд. Саме стільки занесли у внутрішній борг іноземні інвестори в країну фараонів за останній рік з невеликим. В Україні в цьому році зайшло всього $300 млн., але цього вистачило, щоб гривня пробігла з 28,8 до 26,8 за долар. На цьому тижні нерезиденти вже не були такі активні на первинних аукціонах, як в останні кілька тижнів, та й Мінфін попередив заздалегідь, що багато брати не буде. У підсумку, Мінфін взяв, що хотів, ще й ставки знизив, а гривня зміцнилася лише помірно. І знову десь раділи банкіри з Сіті, що заробляють на складності потрапляння іноземних грошей в Україну. Хоча розмови про те, що короткий шлях буде відкритий найближчим часом, йдуть все наполегливіше і чутні вже не тільки від Нацбанку, а й найбільших світових інвестиційних банків.

Читайте також: Дива трапляються — долар поки падає

Комісія зі складною назвою НКЦПФР відкрила наш український локальний ринок для акцій будь-якої іноземної компанії. І за сприяння НБУ, якщо Нацбанк буде такий ласкавий, то найближчим часом українські брокери зможуть завести на український ринок будь-який дефіцит, від акцій Тесли і Apple до найекзотичніших варіантів. Звичайно, деякі українці і зараз купують американські цінні папери, але роблять це за допомогою підозрілих контор і трішечки нелегально. А тепер у них з'являється перспектива робити це відкрито. Правда, поки що досить далека перспектива.