З одного боку, проти неї зіграє різке збільшення залишків на коррахунках банків. На сьогоднішній ранок вони злетіли майже на 11,4 млрд гривень до 57,8 млрд. Такий обсяг ліквідності буде тиснути на курс і загрожує активізацією спекулятивних атак на гривню.

З іншого боку, нерезиденти продовжують підкуповувати деякі обсяги наших ОВДП останніх випусків через вторинний ринок і під ці операції їм потрібна гривня. А тому — вони готові продавати валюту, що додасть пропозиції на ринку.

Крім цього, помічені у продажах валюти аграрії і металурги, але їм все більше протистоять і бажаючі прикупити «подешевшавший» долар і євро великі експортери енергоносіїв і не тільки нафтовики.

Зіграє свою роль і психологічний фактор. Причому як в частині падіння котирувань за останні дні, так і за рахунок готівкового ринку, де очікується зростання обсягів здачі з боку громадян, які купують подарунки до дня Святого Валентина. Тому приплив валюти в обмінки не спадає і фінансисти цим користуються, занижаючи курс купівлі. Це також працює на гривню.

За нашими даними сьогодні бажаючих продати валюту з боку великих експортерів буде вистачати, що створює можливість подальшого тренда по здешевленню долара і дасть можливість Нацбанку продовжувати поповнювати ЗВР за рахунок викупу надлишку валюти на міжбанку.

У той же час — постійна скупка валюти регулятором не дає курсу значно обвалитися, хоча зміцнення гривні на 20 копійок в день і так непоганий темп. Головне, щоб потім це не змінилося різкою зміною тренду і зльотом курсу протягом декількох днів через те, що НБУ буде «скупитися» з продажем куплених зараз валютних резервів, чим і будуть користуватися бажаючі заробити на ситуативних іграх «на підвищення».

Що ще працює на гривню, так це наближення податкових квартальних і місячних платежів. Саме ниспадаючий тренд по долару в поєднанні з очікуванням нових розпродажів валюти з боку експортерів перед днями бюджетних розрахунків — змушує покупців не поспішає з викупом валюти і продовжує зміцнювати гривню. Покупці просто намагаються вгадати «дно» і не поспішають зі скупкою валют, боячись переплатити.

На сьогодні Мінфін очікує курсові коливання в межах коридору 26,65-27,75 гривень при укладанні до 590 угод на суму до 400 млн долларов. Ми також не виключаємо чергового скуповування надлишку валюти з боку НБУ у вигляді відповідних інтервенцій.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,65-26,85 і продаж 26,99-27,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,75-26,90 гривень та продаж 26,98-27,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 12 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрою респондентів залишаються однаково оптимістичними для гривні на сьогоднішній день.

63% респондентів вважають, що і курс Нацбанку і ринковий курс міжбанку буде нижче 27,00 гривень. Трохи більше третини — 37% все ж поки не виключають їх повернень понад 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram