Ті часи, коли українець тримав валюту в банку, заробляючи 10% річних, або скуповував стрімко зростаючі в ціні квартири, вже пройшли і, швидше за все, ніколи не повернуться. Багато це вже зрозуміли і готові радіти прибутковості, що вимірюється однозначними величинами. Хоча в нових реаліях для того, щоб заробити навіть половину колишнього, потрібно поворушити мізками. Адже зараз всі фінансові заробітки не всередині України. Фінанси давно вже стали глобальними і залишатися замкнутим всередині державних кордонів – явна ознака відсталості.

Минулого року НБУ дозволив інвестувати гроші за кордон. Мені здавалося, що наступного дня після фінансового кріпосного права в відділення банків вишикуються черги людей, які бажають вкласти гроші в акції Apple або Сoca-Cola. Але, цього не сталося, і кількість індивідуальних фінансових інвесторів, які скористалися вольницею, за півроку не перевищила декількох сотень. Погодьтеся, для України, яка приховує під матрацами до $100 мільярдів – це ніщо! Чому так?

Проблема 1. Е-ліцензію отримати дорого, складно і, як завжди, немає чіткого регламенту видачі. Кожен банк вирішує долю інвестора на свій смак, і на практиці дуже часто відмови або надмірні нереалістичні вимоги до потенційного інвестора просто служать маскуванням некомпетентності банку.

Рішення: Чому б не дозволити відправляти будь-які гроші, не вимагаючи декларацій? Погодьтеся, якщо якийсь безіменний українець дістане з сейфа гроші, з яких, швидше за все, не були сплачені податки, інвестує їх у фінансові інструменти і щось запрацює – це буде краще, ніж, якщо гроші продовжать лежати без діла. Як мінімум, пізніше частина заробленого буде витрачена в Україні, що позитивно позначиться на економіці країни і принесе додатковий дохід в казну.

Проблема 2. Як завжди, розважливі українці бояться «засвітитися». Особливо в ситуації, коли оподаткування інвестиційних доходів за кордоном є сірою зоною.

Рішення: Частина грошей, інвестованих за кордон, обов'язково буде «повертатися» додому. Навіть не будучи фахівцем в оподаткуванні, впевнений, що можна придумати просту систему, як з ФОПами, щоб люди не боялися показувати інвестиційний дохід, платити розумний податок і витрачати зароблені гроші всередині країни.

Проблема 3. Більшість не знає, що робити після того, як гроші опиняться за кордоном.

Рішення: Для цілей індивідуального інвестора інвестиційний світ не такий вже складний, як іноді це намагаються представити деякі фахівці, які бажають покерувати вашими грошима за невелику комісію. Головне – бажання і трохи часу, щоб розібратися!