«Це найбільша памп-спільнота, яка допоможе вам заробити», — йдеться в оголошенні в Telegram-чаті на 17 000 користувачів, передає AIN.

Йдеться про PumpKing Community — однієї з найбільших груп подібної тематики в месенджері, яка присвячена «пампам» і «дампам» — скоординованій скупці (памп) криптовалюти з надією привернути зовнішніх покупців і продати (дамп) її в кілька разів дорожче.

Серед інших подібних Telegram-груп — Pump.im, Crypto4Pumps, We Pump і AltTheWay.

Шахраї використовують канали та чати в Telegram, щоб координувати пампи і дампи. Членам повідомляють час і майданчик проведення пампа заздалегідь, щоб вони підготувалися. Про криптовалюту повідомляють незадовго до початку торгів, щоб скупка сталася одночасно.

Спільнота PumpKing налічує 14 000 користувачів, але в оголошенні вище йдеться, що в пампе візьмуть участь 60 000 чоловік після залучення азіатської аудиторії.

Наприклад, в події нижче, відбувається памп Magi Coin в обміннику Bittrex.

У призначений час учасникам повідомляють назву монети і відправляють посилання на майданчик, де пройдуть торги. Ціна криптовалюти відразу ж збільшується після початку пампа.

Потім шахраї починають поширювати повідомлення по інших каналах, закликаючи людей купувати монету. Після першої хвилі покупок памп переходить в дамп. Ті, хто бере участь в першій хвилі покупки, йдуть на інші канали, дошки оголошень і форуми, щоб переконати інших купити цю монету.

Часто вони пояснюють зростання валюти останніми новинами — іноді це незначні події, як новий сайт проекту. У деяких ситуаціях шахраї говорять, що це просто довгострокова перспектива. І майже завжди обіцяють більший прибуток.

Коли з'являються нові покупці, шахраї продають свої монети за новою, вищою ціною. Через це вартість криптовалюти знижується і опускається до позначки часто нижчої за ту, що була перед пампом.

Поки не зрозуміло, чи отримують вигоду учасники таких схем, але ясно одне — ці люди вступають в змову для маніпуляцій з цінами, а це незаконно на більшості регульованих ринках.

Варто відзначити, що пампи і дампи складно відстежувати. На даний момент біржі не регулюються, і тому ті, хто бере участь в таких схемах, технічно не порушують ніяких законів.

«Реальність така, що до тих пір, поки не з'явиться ефективне регулювання, пампи і дампи будуть користуватися попитом у шахраїв», — зазначив Бен Йейтс, юрист в міжнародній компанії RPC.