Але суперечки з фіскалами можуть обійтися дуже дорого. Розмір штрафів за помилки в формулюваннях зарахування або витрати грошей на рахунок/з рахунку ФОП, дуже високий: від 19,5% (18% – ПДФО і 1,5% – військовий збір) від обороту до 100-кратного розміру від виручки. А можна і зовсім втратити статус платника єдиного податку.

Чи включаються до складу доходу такі суми, з'ясовував «Мінфін».

Справа в тому, що Податковий кодекс (ПКУ) безпосередньо дане питання не регулює. А самі податківці у своїх роз'ясненнях закономірно займають виключно фіскальну позицію.

Так, в роз'ясненні з розділу 107.04 Бази податкових знань фіскали стверджують, що: «власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку».

Контролери аргументують свою позицію наступним чином:

  • суми власних коштів, що вносяться підприємцем на рахунок, відсутні в переліку доходів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку, визначеному пунктом 292.11 ПКУ;
  • згідно з Інструкцією № 492 поточні банківські рахунки для фізичних осіб — резидентів поділяються на:

– поточні рахунки фізичних осіб — підприємців, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності;

– і поточні рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями.

А тому, майже все, що надходить на рахунок ФОП, є доходом платника єдиного податку.

На практиці це далеко не завжди так.

Наприклад, ФОП орендує приміщення, але діяльності не веде (доходу на даний момент немає). Оренду ж все одно потрібно оплачувати. Ось як її оплатити, не вносячи «свої» гроші на рахунок відкритий для ФОП?

Або ж, більшість фізичних осіб — підприємців продає товар за готівку. При цьому, купує його у своїх постачальників, здійснюючи розрахунки в безготівковій формі. Так що їм доводиться постійно вносити на свій поточний рахунок кошти, які були отримані раніше у вигляді виручки. На перший погляд, це звичайна операція, яка не повинна нести ніяких негативних наслідків для підприємця. Однак ми знаємо думку податкової служби.

Щоб такі кошти не вважалися доходом, з якого доведеться заплатити податки «Мінфін» бачить два шляхи.

Варіант перший.

При перерахуванні коштів на розрахунковий рахунок в платіжних документах обов'язково вказувати, що на рахунок зараховується торговельна виручка, з обов'язковим зазначенням — за який саме період.

Також, для того щоб власні кошти (які до підприємницької діяльності не мають відношення) не включалися до доходу підприємця – обов'язково потрібно вказувати, що ФОП вносить на рахунок «власні кошти».

Але найбезпечніше оплатити (орендну плату або за товар) напряму через будь-яке відділення банку, без внесення грошей на рахунок. В такому випадку у ФОПа будуть тільки підтверджені витрати і ніякого доходу.

Варіант другий.

Цим варіантом можна скористатися, якщо гроші на ваш рахунок перераховує третя особа. Таке перерахування можна оформити поворотною фінансовою допомогою. Адже в тому ж п. 292.11 ПКУ прямо сказано, що до складу доходу єдинника не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, яка отримана і повернена протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові), зокрема, грошові кошти, а позичальник зобов'язується повернути йому таку ж суму грошових коштів (суму позики).

Договір позики укладається в письмовій формі, тільки якщо його сума в десять разів і більше перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (НМДГ – 17 грн). А у випадках, коли позикодавцем є юридична особа – незалежно від суми.

Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі) у строк та в порядку, встановленим договором.

Крім того:

З обережністю потрібно не тільки вносити власні кошти на рахунок ФОПа, а й витрачати їх з такого рахунку. Оскільки він відкритий для здійснення підприємницької діяльності, а не для обслуговування особистих потреб. Якщо така необхідність все ж виникла, рекомендуємо зняти кошти або перевести на особистий картковий рахунок з розрахункового рахунку ФОП як чистий прибуток. І тільки після цього витрачати на свій розсуд.

Ірина Петрусенко