Наш «інвестор» має 100 000 грн (це близько $ 4000 при нинішньому курсі — для зручності ми округлили). Варіанти інвестування — депозит (гривневий та валютний), покупка валюти, вкладення в золото, акції, цінні папери, біткойн. І, нарешті, найпростіший — покласти гроші під подушку.

Наталя Мільчакова, заступник директора аналітичного департаменту Альпарі

Якщо на початку року інвестор міг би покласти гривні на 6-місячний депозит в банку за ставкою 14-16% річних, то за півроку (на кінець липня) в середньому він міг би заробити прибутковість в 7-8%, за умови, що в договорі у нього була прописана фіксована процентна ставка. З урахуванням того, що до літа ставки по депозитах знизилися, а ставка за договором залишилася фіксованою, він би трохи виграв, бо ті, хто будуть класти гроші на 6-місячний депозит в гривнях в липні терміном до кінця року, зароблять орієнтовно тільки 7 -7,5%.

Якби він на початку року відкрив би в банку 6-місячний депозит в доларах, то міг би до кінця липня отримати прибутковість приблизно 2,4% в доларах. На різниці валютних курсів за півроку він би втратив.

«Матрац»

Якби інвестор просто на початку року обміняв гривні на долари та тримав би їх «під матрацом», то на сьогодні він програв би через падіння долара до гривні. Його втрати від негативної курсової різниці склали б приблизно 4,3%, тому, що з січня по липень 2017 року долар знецінився до гривні приблизно на таку величину.

Однак якщо інвестор не міняв би зараз долари назад на гривні та продовжував би їх тримати до кінця року, то не виключено, що до кінця року він, помінявши долари на гривні, як мінімум би відіграв ці втрати й, більш того, навіть отримав би невеликий прибуток від курсової різниці.

Ми очікуємо, що до кінця року долар може відновити втрачені позиції. Не треба забувати, що влітку гривня часто на деякий час ревальвує, а восени знову послаблюється. Якби навпаки — інвестор на початку року обміняв би долари на гривні, то він сьогодні був би у виграші від курсової різниці, через те, що гривня з початку року зміцнилася.

Інша справа, що цей виграш був би дуже невеликим і не покривав би навіть інфляцію. А ось тим, хто на початку року поміняв гривні не на долари, а на євро, пощастило більше. Євро зміцнився до гривні з початку року на 4.6%. Тому ті, хто тримав «під матрацом» євро, у виграші від курсової різниці, але цей виграш все одно не покриває інфляцію з початку року.

Золото

З початку року золото подорожчало на 7,4%. Таку прибутковість міг би отримати інвестор, якби купив золото на початку липня і продав би сьогодні. Однак ця прибутковість виявилася б навіть трохи нижче інфляції в Україні, що становить з початку року 7,9%.

За підсумками 2017 року, як ми вважаємо, у золота є шанс подорожчати на 14-16% в порівнянні з початком року, тому тримати золото на довгий термін (від року і більше) буде вигідніше, ніж на більш короткі терміни. Річна інфляція в Україні прогнозується на рівні 9-12%. Таким чином, інвестиції в золото, за нашими прогнозами, можуть покрити інфляцію.

Фонди

Українські інвестиційні фонди приносять різну прибутковість вкладникам. Є ті, у кого прибутковість обганяє інфляцію, а є фонди, які показали негативну прибутковість. В середньому вкладення в інвестиційні фонди, зроблені на початку року, могли б принести інвесторові прибутковість на рівні 3-3,5%, що набагато нижче інфляції з початку року. При цьому ризики інвестицій в кожен конкретний фонд вищий, ніж тримати гривні на банківському депозиті.

Найкращий варіант

Я б вважала за краще інвестувати в золото на довгостроковий період (декілька років). На більш короткий період (півроку-рік) вважала за краще б поміняти гривні на євро. Євро представляється більш прийнятною валютою для заощадження грошей, ніж долар.

Андрій Шевчишин, старший аналітик FOREX CLUB

Середні ставки по депозитах для фізосіб на 12 місяців в грудні 2016 року склали 17,84% в гривні і 5,76% в доларах. Відповідно, при інвестиціях в кінці 2016 року дохід за гривневим депозитом (без урахування податків) за підсумками року складе 17,84 тис гривень або орієнтовно 10,46 тис грн на 31 липня.

Для доларового депозиту дохід за підсумками року склав би $230,4, або $134,7 доларів за 7 місяців. Якщо враховувати зміцнення гривні проти долара на 3,7% за 6 місяців, то очевидна більш вигідна позиція гривневого депозиту над валютним. Але, якщо курс досягне позначки 30,5 грн / $ (з 27,1 грн на кінець 2016 року) або на 12,5%, сумарна прибутковість по валютному депозиту буде вище.

«Матрац»

За підсумками липня очікуємо курс гривні в діапазоні 26-27 грн / $, а під кінець року не виключаємо девальвацію до 30 грн / $. За підсумками липня інвестор би зафіксував гривневий збиток від покупки валюти, але за підсумками року отримав би прибуток в 10,7%. З огляду на інфляційний тиск понад 12% за підсумками року, звичайне утримання і гривні й долара без розміщення на депозитах принесли б інвесторові негативну реальну прибутковість.

Золото

За підсумками першого півріччя, зростання ціни золота в доларі становив 7,9%. За підсумками липня очікуємо доларове зростання дорогоцінного металу на 9,1%. Однак з урахуванням зміцнення гривні, курс золота, згідно НБУ, зріс лише на 3,6%. В результаті інвестиції в розмірі 100 000 грн в золото принесли б інвесторові 3600 грн за 7 місяців. Депозит в золоті приніс би ще 1-1,2% додаткового доходу.

За підсумками року доларова прибутковість золота може скласти 12,5%. Якщо розглядати девальвацію гривні на 10,7% (до 30 грн / $) і додатковий дохід від золотого депозиту 2,5%, то сумарна валова прибутковість може скласти 25,7% або 25 700 грн.

Фонди

Прибутковість фондового індексу UX за підсумками липня може скласти 36%. З огляду на обов'язкову диверсифікацію активів фонду та розміщення частини на депозиті, фактична гривнева дохідність (без урахування податків) інвестиційних фондів може скласти 20-30%. За підсумками 2017 року гривнева дохідність може досягти 40%.

Криптовалюта

Курс біткойну з початку року зріс з $ 925,9 до $ 2650. Доларова прибутковість такої інвестиції склала б 186%. Якщо курс біткойну до кінця року стабілізується на поточних позначках, а гривня девальвує до 30 грн / $, сумарна прибутковість інвестиції в біткойн складе 196,7%.

Найкращий варіант

Доларовий депозит і золото є досить цікавими напрямками для інвестицій такої суми. При девальвації гривні, дохід може перевищити 15% за 5 місяців і плюс можна отримати додаткову прибутковість від депозиту або динаміки золота. Біткойни — дуже спекулятивний інструмент, з ризиками різких змін. Для інвестицій в нерухомість цієї суми буде недостатньо. Фондовий ринок дуже привабливий, але з огляду на девальваційний ризик, може виявитися в найближчі місяці в зоні турбулентності.

Тетяна Надточій, начальник управління розробки та впровадження продуктів роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро

Ставки по депозитах населення вже не просто вийшли на докризовий рівень, але і опустилися нижче, якщо ми говоримо про гривневі вклади. Вклади в доларах та євро і зовсім почали рух до нульових показників і на сьогодні можуть становити від 0,1% до 3% річних.

Що стосується депозитної політики по валютних внесках, на яку поступово переходять українські фінустанови, то тут варто відзначити наступну тенденцію: Україна поступово починає виходити на рівень стандартів розвинених економік, де банківські вклади — це скоріше можливість для клієнта зберігати свої гроші в безпечному місці, ніж отримувати додатковий заробіток. При цьому ті клієнти, які розмістили валютні вклади на початку 2017 року на 6 місяців і більше, сьогодні отримують все ще вищий дохід.

Ставки по депозитах в гривні сьогодні по ринку знаходяться на рівні 10-13%. З початку року вони в середньому знизилися на 5-6%, і надалі ми очікуємо, що такий тренд збережеться. Ставки щомісяця продовжать знижуватися в межах 0,5%.

Для економіки країни така ситуація сприятлива, оскільки зниження ставок по внесках тягне за собою розвиток ринку більш доступного кредитування як приватних осіб, так і бізнесу. Відповідно вкладники, які розмістили гроші в банку на початку поточного року на термін від півроку і вище, в липні або до кінця року отримають більший дохід, оскільки ставки за договорами строкових депозитів залишаються незмінними.

З огляду на те, що курс долара за цей час знижувався, варто відзначити, що клієнти, які розмістили вклади в кінця 2016 — початку 2017 року гривні, збільшують свій капітал ще й внаслідок цього фактора. Також не відбилася на прибутковості за цей час і динаміка по інфляції (7,9% — за півроку 2017), оскільки ставки на початок року були в два рази вище.

До всього іншого, варто відзначити, що додатковий бонус ці клієнти отримали і від розміщення грошей на більш тривалі терміни. Як відомо, ставки по депозитах від 6 місяців — більше, і, до речі, в портфелі нашого банку довгострокових вкладів — 86%.

Ті ж клієнти, які відкривають депозити зараз, повинні враховувати і традиційний ризик сезонного підвищення курсу долара, прогнозований на осінь. Але відповідно до нинішніх макроекономічних факторів ми не розраховуємо на серйозне зростання курсу інвалюти. Динаміка навряд чи перевищить 1,5-2 грн до кінця року. Відповідно і інфляція швидше за все збережеться в прогнозованих межах. А значить депозити в нацвалюті так і залишаться, на наш погляд, одним з найбільш дохідних і надійних інструментів порівняно невеликих за обсягом інвестицій.

Що стосується інвестування в український фондовий ринок, сумніваюся, що подібні операції в найближчі роки будуть навсправжки популярними. У нинішніх умовах вкладення в інвестфонди, що працюють з акціями, — досить ризикована операція.

В останні роки акції українських компаній значно впали в ціні. Особливо це стосується підприємств, що знаходяться на прифронтових територіях, не кажучи вже про зону АТО. Більш того, серйозний вплив на фондовий ринок продовжує надавати загроза загострення військових дій.

Тому, якщо вибирати для себе в якості отримання додаткової дохідності варіант інвестування, то сьогодні більш надійний механізм — інвестиції в державні цінні папери через фонди, які займаються такою діяльністю. Також поступово почнуть набирати популярність інвестиції за кордон, враховуючи, що Нацбанк в рамках політики лібералізації ринку спростив і пом'якшив ряд процедур. Але це знову ж таки не питання сьогоднішнього дня.

Про ринок криптовалют в Україні говорити поки несвоєчасно, відповідно і давати будь-які прогнози на цей рахунок не зовсім коректно. А якщо вибирати для себе варіант інвестування в якості отримання додаткової дохідності в досить невеликі терміни, то сьогодні більше надійний механізм — це все-таки розміщення гривневого депозиту на термін від 6 місяців і вище в надійному банку за середньо ринковими ставками.

Микита Малясов, начальник відділу депозитів ПУМБ

У банках стандартні терміни розміщення депозитів зазвичай складають 1, 3, 6, 9, 12, 18 місяців. Для розрахунків ми взяли за основу класичний депозит «Прибутковий» у ПУМБ (без права поповнення та дострокового розірвання, з виплатою % в кінці терміну) терміном розміщення 6 і 12 місяців відповідно.

Станом на 1 січня 2017 року на зазначену суму вкладу процентні ставки становили:

а) в гривні — 16% (на 6 міс.) та 16,5% річних (на 12 міс.);

б) в доларах США — 3,9% та 4,6% річних відповідно.

Прибутковість зазначеного депозиту становить при вирахуванні податку на прибуток і військового збору:

а) при розміщенні гривні на 6 міс — 6 457,64 грн;

б) при розміщенні гривні на 12 міс — 13 318,89 грн;

в) при розміщенні в доларовому вкладі на 6 міс — $ 62,96;

г) при розміщенні в доларовому вкладі на 12 міс — $ 148,53;

У першому півріччі більш вигідним вкладенням в умовах ревальвації і низьких темпів інфляції — був гривневий депозит.

У разі ж більш довгострокових вкладень — на 12 місяців — в плюсі буде депозит в доларах, через те, що валютний курс на кінець року очікується більшим, ніж на в січні 2017 року.

«Матрацні інвестиції»

Офіційний курс долара за даними НБУ:

— на 1 січня 2017 — 27,19

— на 1 липня 2017 — 26,09

— прогноз на 1 січня 2018, беручи до уваги прогноз Кабінету міністрів за середньорічним курсом 27,2 грн / $, — очікується, що гривня до кінця поточного року девальвує орієнтовно до 28 грн / $.

Відповідно, в першому півріччі було вигідніше «під матрацом» зберігати гривню, бо спостерігалося зміцнення курсу гривні до інших валют.

У другому півріччі з урахуванням прогнозів можна зберігати заощадження в іноземній валюті. При чому краще не «під матрацом», а як мінімум на класичному банківському депозиті — що дозволить як мінімум частково мінімізувати втрати від інфляції.

Віталій Дишловий, керівник департаменту маркетингу та продажів компанії з управління активами ОТП Капітал

Найбільш прибутковими і, відповідно, ризикованими зараз є фонди акцій, оскільки зростання курсової вартості акцій може становити десятки відсотків на місяць. Однак, таке зростання не завжди стабільний і, разом зі зниженням курсів акцій, прибутковість може бути й негативною.

Прогнозувати прибутковість фондів акцій досить складно, крім того, заявляти про прибутковість і беззбитковості таких інвестицій заборонено згідно із законом. Попри це, зараз інвестори все частіше звертають увагу саме на такі фонди, оскільки їх апетит до більш високої прибутковості та ризиків зростає разом зі зниженням ставок по депозитах і поступовою стабілізацією в економіці й фінансовому секторі. До цього їх підштовхують і позитивні результати таких інвестицій. Наприклад, ОТП Фонд Акцій тільки за 6 місяців 2017 року зріс на 25,54%.