У травні 2019 року двоє досвідчених фінансових керуючих поділилися своєю стратегією, згідно з якою інвестори не повинні надмірно зосереджуватися на дивідендній дохідності при виборі акцій для портфеля.

Йдеться про Майка Левенгарта, який зараз є директором з інвестиційної стратегії у фінансовій компанії E-Trade (Morgan Stanley придбав її в жовтні), і Льюїса Альтфеста, президента Altfest Personal Wealth Management з активами під керування на суму близько $1,4 млрд.

Нещодавно була розроблена нова стратегія, в основу якої лягли критерії, запропоновані Левенгартом. Таким чином, вдалося виділити п'ятірку компаній, які найкраще підходять для інвестицій у поточних умовах.

Читайте також: Купувати акції, продавати долар. Morgan Stanley оновив стратегію-2021

Фокус на загальну дохідність

Левенгарт вважає, що інвесторам потрібно зосередитися на загальній дохідності, а не тільки на дивідендах. Якщо ви інвестуєте у фонд, що слідує за динамікою індексу S&P 500, такий як Vanguard 500 або SPDR S&P 500 ETF, ваша дивідендна дохідність становить 1,6%. Якби ви знімали 5% на рік зі свого рахунку, вам не треба було б значного додаткового зростання, щоб баланс залишався на прийнятному рівні.

Так виглядає середньорічна дохідність S&P 500 за різні періоди часу до 23 листопада:

Часовий період

Загальна середньорічна дохідність

3 года

13,4%

5 лет

13,6%

10 лет

14,1%

15 лет

9,4%

20 лет

7,2%

25 лет

9,5%

30 лет

10,7%

Джерело: FactSet

Індекс показав дуже гарні результати в довгостроковій перспективі після фінансової кризи 2008-2009 років. Але навіть якщо ви повернетеся на 20 років назад і візьмете в розрахунки бульбашку доткомів, що луснула у 2000 році, поряд із кризою на світовому кредитному ринку, середня річна дохідність в 7,2% все одно буде виглядати комфортно, в порівнянні з 5%, які ви щороку знімаєте з рахунку.

Проте, навіть в таких умовах деякі інвестори зволіють займатися відбором акцій окремо взятих компаній.

Читайте також: У що інвестувати у 2021 році

Акції зростання та вартості у 2020 році

Левенгарта не здивував той факт, що оновлена ​​стратегія — консервативна, орієнтована на вартість — була розроблена для невеликого числа компаній, оскільки «фондові ринки значно зросли». S&P 500 збільшився цього року на 11% без урахування дивідендів. За даними FactSet, поточна дивідендна дохідність індексу становить 1,6%, що нижче, ніж 1,79% рік тому. Показник знизився внаслідок того, що деякі компанії призупинили або скоротили виплати через кризу.

Альтфест вважає, що наведена нижче методологія відбору акцій, як і раніше, актуальна, але при цьому «багато що змінилося», оскільки акції зростання продемонстрували вкрай позитивну динаміку. Наприклад, папери Amazon.com Inc цього року зросли на 68%.

«Тепер, з огляду на рівень акцій і типи акцій, варто звернути увагу на акції вартості, тому що вони зазвичай зростають, коли економіка набирає обертів. Саме вони є на даний момент головним об'єктом інтересу», — пояснює експерт.

Левенгарт згоден з тим, що «на даний час акції вартості можуть виявитися найбільш підходящими для інвестицій» через надзвичайно сильну динаміку в секторах, орієнтованих на зростання. Але він підкреслив, що «не збирається робити ніяких прогнозів» щодо того, наскільки добре зможуть проявити себе стратегії, спрямовані як на вартість, так і на зростання.

Оскільки продовжують з'являтися новини про щоденне збільшення числа хворих коронавірусом, може бути важко розглядати акції вартості в якості ставки в умовах потенційного відновлення економіки. Проте багато хто покладає великі надії на вакцини Pfizer Inc та BioNTech, Moderna Inc та AstraZeneca PLC, тому США цілком можуть вийти з кризи у 2021 році.

«У цей період акції вартості проявлять себе дуже добре», — вважає Альтфест.

Читайте також: Готуємося придбати акції: освоюємо торговельну платформу

Оновлена стратегія

У 2019 Альтфест запропонував брати до уваги компанії з дивідендною дохідністю на рівні не менше 3%, а також зростанням виручки і прибутку від 4% до 5% на рік. Крім того, у акцій повинен бути низький рівень волатильності — бета, що дорівнює одиниці, або ж нижче.

Бета — це показник волатильності цін. Якщо, наприклад, бета акції дорівнює одиниці, в порівнянні з індексом S&P 500, її цінова волатильність за обраний період відповідає волатильності індексу. Більш низька бета означає менший рух ціни.

Що стосується оновленої стратегії, експерти почали зі S&P 500 і звузили список.

  • Бета за останні 12 місяців дорівнює 1,00 або менше, у порівнянні з динамікою цін всього індексу: 21 компанія.
  • Дивідендна дохідність не менше 3,00%: 39 компаній.
  • Зростання продажів як мінімум на 4% за останні 12 місяців (у травні 2019 року цей параметр становив 5%, але було прийнято рішення зробити поправку на кризу коронавірусу): 8 компаній.
  • Зростання продажів на акцію як мінімум на 4% за останні 12 місяців — компанія могла розводнити свої акції шляхом випуску більшої кількості паперів, щоб зібрати гроші на випадок кризи, здійснити придбання або для інших корпоративних цілей. Це призводить до зниження продажів (і прибутку) на акцію: 5 компаній.
  • Прибуток на брався до уваги, тому що прибуток будь-якої компанії за 12-місячний період може бути спотворений разовими подіями, змінами бухгалтерського обліку та іншими факторами.

Ось п'ять компаній, які увійшли до списку (в алфавітному порядку).

Компанія

Дивідендна дохідність

AbbVie

5,09%

Altria Group

8,56%

Cardinal Health

3,72%

Conagra Brands

3,08%

General Mills

3,34%

Источник: FactSet

Зверніть увагу на те, що у Altria, безумовно, найвища дохідність. Це може бути пов'язано з тим, що деякі інвестори не хочуть володіти акціями тютюнової компанії (а фонди ESG просто не можуть цього зробити).

Це також може означати, що інвестори не вірять у здатність компанії підтримувати дивідендні виплати у довгостроковій перспективі, якщо попит на сигарети продовжить скорочуватися, а альтернативні тютюнові вироби не компенсують різницю.

Саме тому дуже важливо провести якісне дослідження і сформувати власну думку про довгострокові перспективи компанії, перш ніж купувати її акції.

Читайте також: Прибуток отримує тільки 1% біржових спекулянтів — дослідження