Шлях до CEO

Джессі вийшов з єврейської сім'ї з угорськими коренями, його батько вів прибуткову адвокатську практику в Нью-Йорку. З відзнакою закінчив Гарвард, після чого кілька років пропрацював в компанії, що продає декоративні фігурки, а потім отримав MBA в тому ж Гарварді.

В Amazon Джессі прийшов в 1997 році, коли компанія, ще залишаючись суто книжковим рітейлером, провела IPO. Він відразу звертає на себе увагу засновника. На чолі відділу маркетингу він пропонує продавати онлайн не тільки книги, а CD, швидко йде на підвищення і доростає до ключової в Amazon позиції — «технічного асистента» Безоса. Посада напівофіційно так і називається «тінь Безоса». «Це і справді схоже на тінь Джеффа — я брав участь у всіх його зустрічах без винятку, включаючи найбільш секретні», — говорив він сам.

У 2003 році, коли потенціал хмарних обчислень не був очевидний навіть для титанів IT-галузі, Джессі приходить до Безоса з ідеєю створити такий підрозділ. З цієї ідеї виростає AWS, один із найуспішніших бізнесів Amazon, який Джессі — досі беззмінно — очолює в 2006 році. У першому кварталі 2021 року AWS дав не тільки 12% ($ 13,5 млрд) виручки, що вже можна порівняти з показником старого «блакитного гіганта» IBM, а й половину (46%) прибутку.

У 2016 році Financial Times називає Джессі людиною року. На початку цього року Безос красиво оголошує про відхід з посади CEO і призначає свого давнього соратника наступником.

При вступі на посаду Джессі отримає більше $200 млн акціями компанії, що з урахуванням вже наявної у нього частки зробить його другим приватним власником. Позаконкурентне перше місце збереже Безос.

Читайте також: Чому жоден з топ-менеджерів Amazon не став мільярдером

Таланти Джессі

Джессі — людина одного з Безосом покоління, 53 і 57 років відповідно. Збігаються і їх орієнтири в бізнесі. Як і Безос, Джессі приймає до відома, але не обмежується рамками здорового глузду, дуже конкурентний і повністю поділяє культуру Amazon: інтереси клієнта, натиск і скупість.

Все ж називати його клоном засновника невірно. Можна сказати, що новий CEO — поліпшена модифікація старого. Будучи жорстким, допитливим, парадоксальним і вимогливим менеджером, він абсолютно не зарозумілий і готовий конструктивно вислуховувати всі пропозиції підлеглих. Якщо Безос заслужив репутацію вічного генератора ідей, талант Джессі — у пробудженні креативного потенціалу інших.

На відміну від Безоса, він бере активну участь в житті за межами Amazon. Він любить спорт і музику, активно підтримував рух Black lives matter, не давав мережі прихильників Дональда Трампа Parler доступ до AWS, а зараз просуває спецпрограми Amazon з підтримки бізнесу афроамериканців. При цьому Джессі воістину плоть від плоті Amazon і прихильник збереження «культури стартапу», всередині компанії, яка давно переросла цю стадію.

Серед особливостей стилю Джессі — пріоритет найму фахівців з потенціалом, а не менеджерів, відраза до жорсткого корпоративного планування і набір «команд спецпризначення» з інженерів і бізнес-фахівців. Крім того, він любить знамениті «шестисторінкові презентації». Такий документ для презентації AWS сам він переписував 31 раз, не без гордості зізнавався топ-менеджер.

Читайте також: Скільки грошей отримав Безос від продажу акцій Amazon і на що їх витратив

Що буде далі в Amazon

Які зміни чекають Amazon при новому CEO, неясно: отримати доступ до нього напередодні вступу на посаду не вдалося навіть Bloomberg. Але за амбітністю і натиском Джессі мінімум не поступиться Безосу, очікують його колеги. Сам він говорив тільки, що компанія продовжить розвивати інновації та робити великі ставки.

Можна очікувати, що Безос (який залишається виконавчим членом ради директорів) не втручатиметься в тактичні питання. Це показує хоча б те, що він залишив компанію на наступника і зібрався в космос. Нагадаємо, через два тижні Безос відправиться в суборбітальний політ в космос на ракеті, яка створена його ж компанією Blue Origin.

На чолі компанії Джессі доведеться продовжити битву з регуляторами і виконувати обіцянку поліпшити умови праці в логістичному ланцюжку. Мова не тільки про системний расизм і гендерні проблеми: одна з останніх гучних новин про Amazon — про звільнення робочих роботами.

Читайте також: Перевірте себе: Чи готові ви інвестувати в акції США?