За його словами, додатковою підтримкою міжнародних резервів НБУ буде успішне завершення першого перегляду угоди з МВФ в форматі stand-by, яке почалося на цьому тижні в дистанційному форматі.

Щодо валютного ринку

«На валютному ринку на початку минулого тижня спостерігалося істотне перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом, що стало наслідком збільшення продажів іноземної валюти нерезидентами з метою участі в первинних аукціонах Міністерства фінансів з розміщення гривневих ОВДП», — підкреслив очільник Ради НБУ.

За останній тиждень вкладення нерезидентів у державні цінні папери України збільшилися на 5,9 млрд грн, що підвищило частку нерезидентів у структурі власників ОВДП з 8,5% до 8,8%.

Інтервенції НБУ з купівлі іноземної валюти за тиждень склали майже $300 млн, а з початку року — $1,1 млрд.

«Заспокійливий вплив на валютний ринок мало також надходження протягом минулого тижня окремих траншів міжнародної кредитної допомоги від ЄС і Світового банку і завершення 18 грудня розрахунків за єврооблігації, додатково розміщені Міністерством фінансів на біржі Euronext Dublin», — зауважив Данилишин.

Читайте також: Данилишин: На ​​готівковому ринку сплеск попиту на валюту

За інформацією Міністерства фінансів, користуються найбільший попит на українські єврооблігації був з боку інвесторів з США (52%), Великобританії (37%) і країн ЄС (10%).

Раніше

  • За даними НБУ, міжнародні резерви України в листопаді залишилися на рівні $26,1 млрд.
  • У 2019 році міжнародні резерви України зросли на 22% — до $ 25,3 млрд, досягнувши семирічного максимуму.