Канікули на лижах

Найпопулярнішими у наших співгромадян у минулі роки були європейські гірськолижні курорти. Але цього року більшість з них для українців недоступні. Не так давно, правда, вітчизняні агентства почали продавати тури на гірськолижні курорти Болгарії.

Читайте також: Новорічний стіл українців в середньому подорожчає на 5,3%

Що відбувається на лижних курортах

Нагадаємо: не так давно в ЄС виникла суперечка на лижну тему. Німеччина, Італія та Франція заявили, що їх гірськолижні курорти цей сезон пропускають, і закликали інші країни Європи заборонити роботу готелів, щоб не розганяти епідемію. Адже у березні саме гірськолижні курорти в Австрії стали одним з «розсадників» коронавірусу: його завезли, зокрема, італійці, що масово поїхали відпочивати в Альпи на вихідні напередодні 8 березня.

Але в самій Австрії спочатку заявили, що не збираються закривати готелі і розглянуть такий варіант лише якщо ЄС виплатить їм компенсацію в розмірі 2 млрд євро. Пізніше Австрія все ж пішла на посилення карантину через збільшення кількості нових випадків коронавіруса.

Читайте також: Китай за час пандемії продав країнам світу понад 200 мільярдів масок

Проти лижного локдауну в Європі виступили також Швейцарія і Болгарія. Але, якщо Швейцарія цього сезону залишається закритою для українців, то Болгарія прийняла рішення впускати наших громадян.

Болгарія

У болгарському міністерстві охорони здоров'я заявили, що їх «курорти Боровець, Бансько і Пампорово відповідають необхідним вимогам безпеки, завдяки вкладеним у них серйозним інвестиціям».

Для українців в'їзд туди відкритий при наявності негативного тесту ПЛР, зробленого не раніше, ніж за 72 години до прибуття до місця призначення. Такі правила діють з 1 грудня цього року до 31 січня 2021 року.

«У документі, що підтверджує відсутність захворювання, повинні бути вказані особисті дані особи відповідно до закордонного паспорту громадянина України, дані про лабораторію, яка провела дослідження, а також прописаний латиницею метод (PCR) і негативний результат (Negativе)», — уточнив керівник компанії «Феєрія мандрів» Ігор Захаренко.

За словами голови мережі туристичних агентств «Поїхали з нами» Олега Кулика, вартість автобусного туру на 5 днів (плюс 2 дні на дорогу) на болгарський курорт Бансько — від 12-14 тис грн. За ці гроші можна розраховувати на розміщення в готелі рівня «3 зірки» зі сніданками.

Готель «4 зірки» зі сніданком і вечерею коштуватиме вже близько 23-25 ​​тис. грн. Також 10-12 євро на день потрібно буде заплатити за скі-пас і оренду лижного спорядження.

Чартерів на болгарські курорти поки що немає, хоча можливість їх запуску туркомпаніями опрацьовується. Поки що ж можна дістатися або на автобусі, або літаком до Софії, а потім автобусний трансфер (відстань — близько 160-200 км).

Але вже є гарячі тури. Скажімо, в Бансько з Києва можна поїхати від 7,3 тис грн (виїзд 23 грудня, розміщення в готелі «3 зірки» зі сніданками).

Болгарські гірськолижні курорти є одними з кращих у Східній Європі. У тому ж Бансько практично на всіх трасах встановлені снігові гармати, є підйомники різних видів (гондольні, крісельні, бугельні). Є траси різного рівня складності.

Туреччина

Українські туркомпанії активно просувають і гірськолижний відпочинок в Туреччині. «На тиждень можна поїхати відпочити за ціною від 25 тис. грн. У цю суму входить переліт і проживання в готелі «3 зірки» без харчування. Окремо потрібно платити за скі-паси», — каже Олег Кулик. Додаткові витрати на лижне спорядження та підйомники стануть приблизно в $10-15 на день.

Читайте також: Світовий банк надає Україні кредит $300 мільйонів для соцвиплат

У Join up возять на турецький гірськолижний курорт Ерджієс (від 280 євро на людину на тиждень). Він відомий тим, що спуски проходять територією сплячого вулкану. Тут створена непогана гірськолижна інфраструктура. Плюс є досить велика екскурсійна програма. Турецькі гірськолижні курорти розташовані в Каппадокії — турецькому регіоні, багатому на природню красу. Також туристам пропонують тур до Стамбулу.

У «Феєрії мандрів» пропонують окремий екскурсійний тур до Каппадокії (875 євро на тиждень з людини).

Але потрібно враховувати, що останнім часом у Туреччині фіксується черговий спалах епідемії. Що змушує місцеву владу вводити нові обмеження. У країні діє комендантська година, а ресторани працюють тільки на винос і доставку.

Втім, туристів обмеження поки що стосуються мінімально. Скажімо, при пред'явленні паспорта і ваучера з готелю вимоги щодо комендантського часу на туристів не поширюються. Продовжують також працювати готельні ресторани. Але ось магазинчики, сувенірні лавки та інші звичні сервіси можуть бути закритими.

Через коронавірус недоступними для українців цієї зими будуть грузинські гірськолижні курорти, хоча спочатку наші турфірми їх активно рекламували. Місцеві курорти, підйомники і ресторани закрилися з 28 листопада і, за попередніми даними, почнуть працювати не раніше 1 лютого наступного року, за умови поліпшення епідеміологічної ситуації в країні.

Карпати

Скромний вибір закордонних гірськолижних курортів спровокував справжній бум в українських Карпатах. На новорічні свята багато готелів вже повністю розпродані, хоча ціни досить високі. У порівнянні з минулим роком вони зросли на 10-15%.

Скажімо, у Bukovel Hotel на новорічний тиждень (з 25 грудня до 2 січня), де ціни на номери варіюються від 3 тис грн до 34 тис грн, в залежності від категорії, вже немає вільних місць. Після Нового року (на початку січня) поїхати ще можна, але вибір номерів з кожним днем ​​зменшується.

В апарт-готелі HVOYA можна відпочити тільки до Нового року (з 26 грудня до 1 січня (23,7 тис грн), а після свят номери вже заброньовані.

У Radisson Blu Resort номер на двох з 25 грудня до 3 січня обійдеться в 146,3 тис грн. При цьому, за даними Booking, на 13 грудня залишився всього один вільний номер.

За даними цієї системи бронювання, на 13 грудня на обрані дати (з 25 грудня до 3 січня) вже зайнято 91% номерів в Карпатах.

Самі готельєри розповідають, що туристи активізувалися після того, як стало відомо, що гірськолижна інфраструктура не підпадає під заборони жорсткого локдауна, а також визначилися з його датами (він пройде в Україні з 8 до 24 січня).

Варто враховувати, що на ресторани карантинні заборони поширюються — поза готелів вони працювати не будуть, а в готелях — з обмеженнями (контроль кількості людей, обов'язкове носіння маски тощо).

Пляжі та екскурсії

Набагато ширший вибір для українців пляжних та екскурсійних напрямків. Керівник «Феєрії мандрів» Ігор Захаренко розповідає, що нашим громадянам дозволено в'їзд в Єгипет, ОАЕ, Мексику, Мальдіви, Маврикій, Кубу, Домініканську республіку, Йорданію та ін.

Щоправда, до ряду країн — з обмеженнями. В основному, вимагають негативний тест ПЛР. Але в деяких країнах, окрім довідки з українських лабораторій, потрібно представити також і місцеву. Тобто, доведеться здати тест повторно — після прибуття до аеропорту.

Лайфхак для відпочиваючих

Причому, скажімо, якщо в Єгипті тестують вибірково, то, наприклад, в ОАЕ нашим туристам приділяють пильну увагу — тестують практично всіх за рідкісним винятком. Туристи розповідають про «страшилки», коли тест з України виявляється негативним, а місцевий — позитивним.

У цьому випадку «щасливчикам» пропонують переселитися в спеціальні «коронавірусні готелі» і залишатися там на карантині 14 днів за свій рахунок (вартість близько $50-70 на добу). На щастя, мова йде про одиничні подібні випадки. Крім того, туристи радять: якщо тест в готелі виявився позитивним, потрібно здати повторний в місцевих приватних лабораторіях.

Але, як відзначають в туркомпаніях, все компенсують ціни — вони в нинішньому сезоні безпрецедентно низькі.

ОАЕ і Єгипет

«Скажімо, святкувати Новий рік в ОАЕ цього року можна всього від $540 з людини. А в Єгипті вже за системою «все включено» реально відпочити менше ніж за $400 доларів на тиждень», — розповідає керівник відділу розвитку напрямків Join UP Катерина Артюх.

Олег Кулик каже, що багато українців розглядають той же Єгипет як місце, де можна пересидіти січневий локдаун. Деякі агентства вже пропонують спеціальні тритижневі тури за ціною від $900 в готелі «4-5 зірок» за системою «все включено».

Домінікана і Танзанія

Багато турфірм цієї зими роблять ставку на декілька екзотичних напрямків, зокрема, Домінікану і Танзанію.

У Домінікану з жовтня запустив чартери Azur air, а з грудня почав літати МАУ.

Тури на 10 днів стартують за ціною з $1,5-1,8 тис на людину. Плюс цього напрямку в тому, що для українців в'їзд туди — без тестів. В аеропорту можуть перевірити, але тільки якщо у прибулого спостерігаються явні ознаки хвороби.

Перевагою Домінікани в турагентствах відзначають і той факт, що людей зараз там не так багато, як зазвичай — готелі завантажені максимум на третину.

«Родзинкою цього сезону стане Танзанія, куди вже літають чартери SkyUp. Крім морського відпочинку, є можливість організувати і досить насичену екскурсійну програму. Ціни стартують від $879 на тиждень з людини», — розповіла Катерина Артюх.

Але варто враховувати, що відпочинок за мінімальними цінами в Танзанії може розчарувати навіть не найвимогливіших туристів. Поняття про зірковість готелів у цій країні досить розмиті і під виглядом готелю «три зірки» вам можуть запропонувати приміщення, що більше нагадує сарай.

Також місцеві пляжі не відрізняються особливим комфортом, а за туристами полюють натовпи маїв. Правда, місцеві жителі досить необразливі, але при цьому вельми нав'язливі у своєму бажанні продати туристу хоч що-небудь.

Мальдіви і Мексика

Для українських туристів цієї зими доступні також Мальдіви. Причому, якщо нещодавно вони були для нас «червоною зоною», тобто, після повернення потрібно було здавати тест, то зараз цей напрямок — «зелений». Але потрібно надати тест при в'їзді.

З грудня туди відкрилися прямі перельоти (Azur Air), що здешевлює тур. Поїхати на тиждень на Мальдіви реально від $1,5 тис на людину. Готель краще обирати з харчуванням, так як поїсти в ресторанах поза готелем часто неможливо (на островах їх просто немає), а їжа в готельних ресторанах дорога (від $50 з людини за кожне відвідування).

Серед екскурсійних екзотичних турів Ігор Захаренко виділяє програми в Мексику (ціна — від $3,1 тис на людину за 14 днів). У Мексиці можна відпочити і на пляжах, і це обійдеться дешевше, ніж екскурсії (від $ 2,3 тис на людину на два тижні). При цьому формально в'їзд до Мексики для українця дозволений. Але, як зазначає Ігор Захаренко, «діє посилений міграційний контроль. Тобто, остаточне рішення про в'їзд до Мексики — компетенція тамтешніх імміграційних і санітарних служб в пункті в'їзду».

Таїланд та Балі

Інші популярні серед українців напрями для пляжного відпочинку, зокрема, Таїланд та Індонезія, поки що під питанням. Таїланд в принципі відкритий для наших громадян. Але обов'язково потрібно пройти 14-денний карантин. Якщо ви плануєте затриматися в країні надовго, то потрібно пред'явити ще і рахунок на 500 тисяч бат ($16,4 тис), а також страховку, яка покриває лікування від коронавірусу на $100 тис. Зараз немає прямих перельотів з України в Таїланд, а багато місцевих готелів працюють з обмеженнями або зовсім закриті.

На Балі деякі турфірми пропонують в'їзд через оформлення бізнес-візи. Нібито, відмов бути не повинно. Але все ж експерти радять не поспішати і дочекатися офіційного відкриття кордонів, а воно зараз обговорюється в Індонезії і на Шрі-Ланці.

Катерина Артюх каже, що багато напрямків зараз активно завантажуються, тому в міру наближення до Нового року ціни можуть зрости на 20-25%.