По-перше — перший день нового місяця завжди має досить невеликі обсяги операцій. Клієнти підведуть підсумки листопада і будуть визначатися з остаточними планами на грудень. Це відіб'ється на їхньої активності на валютному міжбанку. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій на торгах будуть у межах до $ 140-160 млн при укладанні до 440-520 угод.

По-друге — не дуже щедрими будуть експортери. У них поки є ще гривня від відшкодувань ПДВ і вони не будуть поспішати з продажем дорожаючої валюти. Це знизить обсяги пропозиції на торгах і спрацює проти гривні.

По — третє — активізуються нерезиденти, які працюють з ОВДП на первинному і вторинному ринках, а також «дочки» іноземних компаній, що репатріюють дивіденди в першій декаді кожного місяця. Частина гривневих коштів від великих погашень облігацій в кінці листопада все ще залишається на рахунках іноземців і вони продовжать поступово купувати валюту на ці кошти.

Крім цього, загроза швидкого введення жорсткого карантину змусить покупців валюти не відкладати свої потенційні угоди на довгий термін, що також додасть попиту на ринку.

Відео: Прогноз курсу долара та євро: до чого готуватися

Але цей же фактор частково і підтримає гривню за рахунок зниження попиту на валюту з боку імпортерів. Загроза закриття через локдаун на невизначений поки термін підприємств, ресторанів, ТРЦ, базарів і т.д. — призводить до побоювань імпортерів щодо перспектив реалізації своїх товарів. Це частково скоротить обсяги завезеного імпорту в країну. У той же самий час гривня від відшкодувань ПДВ у експортерів скоро закінчиться і вони знову стануть активно продавати валюту на міжбанку, чим підтримають курс нацвалюти.

Тому після оголошення остаточних рішень уряду щодо термінів і умов локдауна на першому етапі буде сплеск активності міжбанку (всім клієнтам треба закрити свої валютні операції), а потім настане період відносного застою на торгах. У цей момент, головними гравцями на міжбанку залишаться: 1) великі експортери; 2) нерезиденти, які постійно отримують гривню від погашень ОВДП; 3) сам НБУ і держбанки, а також 4) імпортери енергоносіїв, реалізація яких зазвичай в подібний період не знижується і які продовжать активно імпортувати нафтопродукти навіть в умовах локдауна.

Певну загрозу для гривні буде надавати психологічний фактор, тому що зростання курсу на міжбанку підтягує потім і котирування готівкового ринку, що нервує населення та бізнес.

Частково підстрахує сьогодні і завтра нацвалюту аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Чиновники будуть продавати гривневі облігації на 91,329 і 1064 дні і хоча основними їхніми покупцями знову будуть держбанки — нерезиденти (після підвищення прибутковості) починають ними цікавитися. За нашими розрахунками, Мінфін зможе сьогодні продати облігацій на порядка 3,5-7 млрд гривень як мінімум, а такі грошові потоки при розрахунках за ОВДП (відбудуться в середу) відіб'ються на поведінці ресурсного та валютного ринків.

Курси міжбанку за нашим прогнозом 1 грудня буде у межах: долар — коридор 28,40- 28,65 гривень, євро — коридор 33,90 — 34,35 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,30 -28,70 гривень. По євро: в банках коридор 33,55 — 34,40 гривень, а в обмінниках фінкомпаній — у межах 33,80 — 34,15.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,30 — 28,45 і продаж 28,55- 28,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,40 — 28,47 гривень і продаж 28,49 — 28,55.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі