Так зробили колишні глави Федерального резерву Алан Грінспен, Бен Бернанке, та й сама Йеллен до пори до часу дотримувалася цих правил. Але, мабуть, ситуація настільки серйозна, що американському істеблішменту довелося порушити власні правила і кинути на передову перевіреного бійця.

Можливо, це пов'язано з недовірою до Джерому Пауеллу, якого Дональд Трамп буквального підім'яв під себе, а можливо, з тим, що Трамп за період президентства встиг розмістити на ключових позиціях у ФРС лояльних до себе персон, які будуть протидіяти новій адміністрації. У будь-якому випадку це певний сигнал ринкам щодо подальшого курсу.

Загалом навіть гадати не доводиться, і американський фондовий ринок цього і не робить, закладаючись на «голубиний дует» в особі учениці «вертолітника» Бернанке на посту міністра фінансів США і вічного песиміста зі зламаним крилом Пауелла на посту глави ФРС. З такими виконавцями американський грошово-кредитний оркестр може зіграти тільки одну мелодію — «Друкуй, заливай, зростай!»

Напевно, саме тому в останні дні ми і спостерігаємо нові рекорди американського фондового ринку. Індекс Dow Jones подолав позначку в 30 000 пунктів, про що Дональд Трамп повідомив на спеціальній короткій прес-конференції, подякувавши свою адміністрацію, яка за словами Трампа так завзято для цього працювала. Забавно, що заяви про комерційну ангажованість керівництва країни вже навіть не ріжуть слух, Дональд Трамп зробив це нормою.

Страшно подумати, які будуть норми ще через чотири роки, з огляду на зростаючу швидкість змін у всіх сферах життя суспільства. А поки ринки щасливі і все більше стратегів, які ще пару днів назад були налаштовані по-ведмежому, переходять на бичачу сторону. Різниця тільки в тому, що частина «оптимістів» дивиться тільки вгору, очікуючи зростання індексу широкого ринку S&P 500 до 3800-4000 пунктів вже найближчим часом. Інша частина займає вичікувальну позицію, розглядаючи можливу 20% -ву корекцію в район 3000 пунктів.

Зазвичай в такій ситуації ринок в результаті нікуди не йде, демонструючи незначний рух в сторону попередньої тенденції. Можливо, в цей раз все буде також і аж до інавгурації Джо Байдена — фондові індекси будуть повільно повзти вгору. Подивимося чи це так, а поки інвесторам перед довгими святами хотілося б отримати ще трохи «заспокійливого з вітамінами», бажано з етикеткою ФРС. Було б непогано побачити в протоколах, готовність регулятора до вакууму, який може наступити після 31 грудня, разом з поверненням $ 455 млрд в Казначейство США.

Якщо ФРС відмовиться, то ефект від повернення Джанет Йеллен може і не стримати сплеску бажання учасників торгів зафіксувати позиції, як то кажуть «від гріха подалі» перед тривалими вихідними, протягом яких може відбутися не тільки святкові, але і негативні події на тлі триваючої другої хвилі пандемії.

Цей сценарій добре корелює з жахливою фундаментальною перевагою американського долара перед іншими «твердими» валютами, яка лише зміцнилася після публікації феноменальної статистики по діловій активності в США за листопад. Цікаво й те, що при таких позитивних американських даних загальний індекс зростання світової економіки почав сповільнюватися через слабкі дані в сфері послуг в Європі.

Так що з одного боку, як і обговорювалося раніше, «техніка і фундамент» абсолютно не проти подальшого локального зростання американського фондового ринку, але в трохи більш віддаленій перспективі починає накопичуватися все більше передумов до його серйозної корекції.

За матеріалами TeleTrade