Деталі рішення НБУ

Також Національний банк виключив з ДРФУ ТОВ «Перша лізингова компанія» на підставі поданої нею заяви. Ця компанія не є фінансовою установою, але має право надавати окремі фінансові послуги.

Відповідні рішення ухвалено 13 листопада 2020 року на засіданні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.

«Захід-Резерв»

У жовтні 2020 року СТЗДВ «Захід-Резерв» анульовано десять ліцензій за заявою компанії. Обсяги страхових премій СТЗДВ «Захід-Резерв» за 9 місяців 2020 року склали 3,8 млн грн, заборгованості за страховими виплатам немає.

Читайте також: Фінансовий ринок України в цифрах. Дані НБУ

Компанія займалася переважно страхуванням майна.

«Фінансово-кредитна установа»

У липні цього року Національний банк анулював ТОВ «Фінансово-кредитна установа» за його заявою ліцензії на надання послуг з факторингу, надання послуг з фінансового лізингу, надання гарантій та порук, надання коштів у позику, у тому числі й на умовах фінансового кредиту, які компанія мала з 2017 року.

«Перша лізингова компанія»

ТОВ “Перша лізингова компанія» мало ліцензію Нацкомфінпослуг на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), зокрема на надання послуг з фінансового лізингу, яку було анульовано в листопаді цього року за заявою компанії.

Небанківські фінансові установи

У жовтні фінансовий ринок поповнили один ломбард ТОВ «Фокстер продакт і компанія», дві фінансові компанії «Європейський мікрофінансовий альянс» і «Смарт пей», дві лізингові компанії ТОВ «Олмакс груп» і ТОВ «Сандора», один страховий брокер ТОВ «Добробут та захист».

Водночас три кредитні спілки, один страховик, два ломбарди та одна фінкомпанія залишили ринок за власною ініціативою та були виключені з держреєстру фінустанов.

Читайте також: Нацбанк створив Департамент нагляду за ринком небанківських фінпослуг

Рекордний жовтень

Загалом жовтень відзначився найбільшою кількістю запитів від учасників ринку щодо реєстраційних та ліцензійних дій, починаючи з липня. Отримано 580 запитів від фінансових установ.

Найбільша кількість запитів надійшла від фінкомпаній, ломбардів та лізингодавців – 458, від кредитних спілок – 39 та страховиків – 83.

У жовтні погоджено найбільшу за останні 4 місяці кількість запитів щодо набуття істотної участі у фінкомпаніях (15 запитів на набуття істотної участі у 12 компаніях); внесено найбільшу кількість установ до ДРФУ та інших реєстрів (6 компаній).

Нагадаємо

У вересні до НБУ надійшло 546 запитів від фінансових установ. Найбільша кількість запитів стосувалася фінкомпаній, ломбардів та лізингодавців – 402. Кількість запитів щодо кредитних спілок становила 21 та страховиків – 123.