Оптимізм НБУ

За його словами, для того, щоб з’явились дати, треба досягнути прогресу в усіх блоках питань.

«Якщо шляхи вирішення питань будуть напрацьовані, й ми з обох сторін почнемо по них рухатись, то я в цьому питанні є оптимістом — в України є всі шанси отримати місію МВФ до кінця цього року", — розповів Шевченко.

 Що обговорюють 

Голова НБУ наголосив, що наразі з МВФ обговорюють три блоки питань.

  • Перший стосується рішення Конституційного суду та антикорупційної діяльності в Україні.

  • Другий — проекту бюджету України на 2021 рік.

  • Третій — роботи самого Національного банку.

»Найбільше занепокоєння свого часу викликало рішення Конституційного суду. Але Володимир Зеленський був передбачуваний у своїй реакції на такі виклики від Конституційного суду. Чіткі меседжі, які надав президент, показали, що в України немає іншого шляху, й Україна буде докладати всіх зусиль для того, щоб надалі підтримувати антикорупційну інфраструктуру", — додав Шевченко.

Візит до США

Шевченко перебуватиме з офіційним робочим візитом у Вашингтоні протягом 8-13 листопада.

Мета візиту голови нБУ

«Мета візиту — обговорення стану та перспектив співробітництва України з міжнародними партнерами. В рамках візиту заплановані зустрічі з керівництвом Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації (IFC)», — йдеться в повідомленні.

Чекати чи не чекати траншу

В інтерв'ю «Мінфіну» міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна виконала вже 4 з 10 структурних маяків меморандуму з МВФ. Виконання ще двох структурних маяків фіналізується.

За словами Марченка, в проекті бюджету на 2021 рік кошти МВФ враховані.

«Ми заклали $ 1,5 млрд і сподіваємося їх отримати. Ще в цьому році планувалися два транші по $ 700 млн. Є надія, що ми отримаємо кошти ще в 2020-му, ми робимо все для цього можливе. Якщо ж транш буде виділено в 2021 році, це збільшить нашу вибірку в наступному році і зменшить необхідність запозичувати на внутрішньому або зовнішньому ринку капіталу», — зазначив міністр.

Читайте також: В останні роки зовнішні кредитори «вимели» з України $25 млрд

Що буде робити Мінфін, якщо траншу не буде

«Я такий сценарій навіть не розглядаю. Під кошти МВФ підв'язані інші ресурси. Це і фінансова допомога ЄС, і Світового банку, і наші євробонди, і інші кредитні ресурси.

У нас внутрішній ринок дуже обмежений. Як будемо діяти? Ми, звичайно, розробляємо альтернативні сценарії фінансування, але можливості України обмежені і умови таких сценаріїв набагато менш привабливі для України», — сказав Марченко.

Нагадаємо

У МВФ постійно нагадують про важливість нової антикорупційної інфраструктури в Україні. Дату прибуття місії в Україну для прийняття рішення про другий транш поки не назвали.

У червні рада директорів МВФ затвердила програму співпраці з Україною на $ 5 млрд і надала перший транш. Перегляд програми був запланований на вересень. В цілому програма розрахована на 18 місяців.