Що це означає

Відповідно до градації BICRA країни поділяються на групи залежно від рівня ризиків їх банківських секторів — від групи 1 (країни з найменшими ризиками) до групи 10 (країни з найбільшими ризиками).

Крім України, до групи 10 за класифікацією BICRA увійшли Республіка Білорусь, Туніс, Шрі-Ланка і Нігерія.

Читайте також: Що зробить НБУ, щоб банки почали видавати дешеві кредити

Які чинники визначають ризики

В агентстві перерахували основні чинники, що визначають ризики банківського сектора України.

Позитивні Негативні
більш високу якість банківського нагляду і регулювання і відносно високий рівень передбачуваності дуже низька якість активів, особливо в державних банках
стабільний профіль фондування низькі показники добробуту населення в міжнародному контексті
прийняття банківського закону низький рівень корпоративного управління та прозорості внаслідок значної частки «тіньової» економіки і широкого поширення корупції


Як прокоментували в S & P

«На нашу думку, рівень галузевого ризику для українських банків знизився в останні 5 років, але залишається дуже високим в міжнародному контексті. Ми вважаємо, що якість банківського регулювання і нагляду підвищився протягом останніх п'яти років в період діяльності нового керівництва Національного банку України.

Читайте також: Стратегія розвитку фінсектора в цифрах. Яких показників планує досягти НБУ

НБУ прагне зберегти незалежність, незважаючи на політичний тиск, і привести український режим регулювання у відповідність до стандартів ЄС», — сказано в звіті агентства.

Читайте також: 15 центробанків обговорили за круглим столом стратегічне планування — НБУ

З якими показниками банківська система вийшла з весняного карантину і що може похитнути її надійність в другому півріччі, раніше «Мінфіну» розповів фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

За його словами, банківська система проявила неабияку стійкість до системних шоків, пов'язаних з коронакризою. Жоден банк за цей період не зазнав дефолту, касові й безготівкові операції здійснювалися безперебійно, а вкладники могли отримати назад свої гроші.