З суто місцевих факторів можна виділити:

1) Початок нового звітного періоду. Клієнти будуть підводити підсумки жовтня, остаточно визначатися з планами на листопад і зазвичай «ефект першого робочого дня місяця» призводить до зниження статистики торгів. За прогнозами «Мінфіну» 2 листопада обсяг операцій на міжбанку складе до $ 120-160 млн при укладанні до 380-440 угод;

2) Господарські операції клієнтів та початок періоду купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. З огляду на чинник початку місяця — клієнти-експортери будуть витрачати ще наявну у них гривню від відшкодувань ПДВ, а частина компаній буде закривати поточні операції з оплати оренди, закупівлі сировини та матеріалів і т.д. Особливої пропозиції валюти ми сьогодні на міжбанку не очікуємо. А ось покупці, налякані поступовим зростанням курсу — будуть намагатися закрити свої валютні розрахунки оперативно. Це призведе до перевищення попиту на валюту над пропозицією і спрацює проти гривні. У найближчі дні до них приєднаються ще й «дочки» іноземних компаній з купівлі долара і євро для виведення дивідендів, що теж не зіграє на користь нацвалюти.

Відео: Чи буде долар по 30 гривень після американських виборів

3) Поведінка спекулянтів і Нацбанку. Спекулянти намагатимуться скористатися низькими обсягами торгів і «покачати» курс протягом дня. А регулятору доведеться у разі нових перекосів попиту і пропозиції знову виходити на міжбанк з інтервенціями для згладжування коливань;

4) Ліквідність в банківському секторі зараз зберігається на прийнятному уровне. Залишки на коррахунках банків на ранок всіх днів минулого тижня перебували у межах понад 52 млрд гривень і цього повністю достатньо для закриття банками як нормативів Нацбанку, так і для їхньої роботи на всіх сегментах банківського ринку.

З міжнародних:

1) Фактор завтрашніх виборів в США. Міжнародні ринки лихоманить напередодні фіналу президентських перегонів і сьогодні валютні ралі по парі євро / долар будуть суттєво відображатися на котируваннях євро щодо гривні;

2) Майбутнє засідання ФРС США по процентній ставці. Воно пройде 5 листопада і з урахуванням потім виступа її керівника Джерома Пауелла на фоні вже зрозумілих результатів виборів в США — здатні активно «розігріти» спекулятивні ігри на всіх фондових та валютних майданчиках світу. Це знову ж таки призведе до лихоманки по євро і в Україні. Багато хто з місцевих гравців вже зараз почне намагатися закривати свої контракти в євро, щоб мінімізувати свої ризики.Тим більше, що керівництво ЄЦБ почало говорити про продовження  пом'якшення грошово-кредитної політики на тлі нової хвилі пандемії.

Євро залишиться самим спекулятивним інструментом на українському валютному ринку.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 2 листопада будуть у межах: долар — коридор 28,40 — 28,65 гривень, євро — коридор 32,90 — 33,30 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,35 — 28,70 гривень, євро 32,90 — 33,45 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,25- 28,50 і продаж 28,60 — 28,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,40 — 28,55 гривень та продаж 28,56 — 28,65.

Хочете бажання знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі