Що передбачає законопроєкт

Документ повинен повернути «пакету малюка» натуральну форму.

Батькам не пізніше 30 днів з моменту народження дитини видаватимуть набір товарів першої необхідності на безоплатній основі — так званий пакет малюка або «бебі-бокс».

Нагадаємо, що в кінці липня 2020 року Кабмін запустив пілотний проект з монетизації «пакета малюка».

Пропонували встановити виплату 5 тис. грн замість натуральної допомоги.

Читайте також: Приватбанк почав оформлення карт «Пакет малюка». Як отримати

Що думають сім'ї про «бебі-бокси»

Згідно з опитуваннями, якщо в 2018 році тільки 35% батьків віддавали перевагу грошовій виплаті замість «пакету малюка», то тепер 8 з 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме в натуральному вигляді.

Згідно з даними опитування ЮНІСЕФ позитивний вплив програми на сімейний бюджет відчули 79% сімей з дітьми. Майже половині (49%) одержувачів «бебі-бокса» вдалося істотно заощадити на покупці товарів для немовляти в перші місяці життя.

Читайте також: Монетизацію «бебі-боксів» пропонують все ж скасувати

Передісторія

  • У травні 2018 року Кабмін затвердив рішення видавати при народженні дитини «бебі-бокси» («пакет малюка») і часткову компенсацію з держбюджету оплати послуг муніципальної няні.
  • Починаючи з 2020 року, уряд змінив механізм закупівлі «бебі-боксів». Якщо раніше їх закуповували за кошти обласних бюджетів, то в цьому році «пакети малюка» вирішили закуповувати за кошти державного бюджету для всіх регіонів України. Механізм не спрацював.
  • Нещодавно уряд підтримав пілотний проект Мінсоцполітики, який передбачає, що замість «пакета малюка» батьки можуть отримати цільову грошову компенсаційну виплату в розмірі 5000 гривень.