Позиція міністерства

«Виконання ухвали про забезпечення спірного позову компаній братів Суркісів про обслуговування депозитів, конвертованих у капітал банку під час націоналізації, направлене на фактичне стягнення з банку майже 10 млрд грн ($350 млн), прийнято з порушенням норм процесуального законодавства», - сказано в повідомленні.

У відомстві заявили, що Міністерство фінансів не погоджуються з ухвалою та буде продовжувати захищати інтереси держави та банку. Наступним їхнім кроком буде підготовка апеляційної скарги на ухвалу.

Своєю чергою, Національний банк наголосив, що продовжить захищати законність рішень про націоналізацію Приватбанку та докладе всіх зусиль для того, щоб зберегти фінансову стабільність і не допустити втрати коштів платників податків.

Читайте також: Перемога офшорів Суркісів. Суд підтримав стягнення $250 мільйонів з Приватбанку

«Ми вважаємо, що рішення про конвертацію коштів у 2016 році (bail-in) було справедливим і адекватним, з огляду на витрачені державою кошти для порятунку Приватбанку та фінансової системи», – йдеться у повідомленні НБУ.

За словами адвоката та радника Приватбанку Андрія Пожидаєва, якого цитує Інтерфакс-Україна, банк не планує виплачувати $350 млн на користь офшорних компаній, однак останні можуть стягнути їх шляхом звернення до Національного банку України.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль також заявив, що уряд не погоджується з ухвалою суду та оскаржить її в апеляційному суді.

Що кажуть у банку

"Приватбанк - найбільший і найприбутковіший державний банк в Україні. Ми ростемо і розвиваємося кожного дня і робимо все можливе, щоб ніякі судові процеси не впливали на якісне обслуговування наших клієнтів і стійкість нашої бізнес-моделі.

В результаті таких судових рішень наш внесок в розвиток країни - наші дивіденди до держбюджету - можуть значно скоротитися. В даному конкретному випадку правова позиція банку була виключно сильною і підкріплена переконливими фактами і доказами.

Ми будемо оскаржувати це рішення. Ми продовжимо добиватися справедливості для Приватбанку і українських платників податків, які є кінцевими акціонерами банку, в Україні і зарубіжних юрисдикціях, де верховенство закону понад усе", - прокоментував рішення суду голова правління Приватбанку Петро Крумханзл.

Нагадаємо

  • Суркіси хочуть також добитися визнання недійсною конвертації понад 1 млрд грн їхніх коштів на акції Приватбанку (bail-in), які згодом держава викупила за 1 грн.