У чому причина

«Асоціація наполягає на неприйнятності законопроекту №3963, якщо не буде знижена максимальна величина бази нарахування ЄСВ для недопущення зростання навантаження на сумлінних платників», — сказано в повідомленні.

На думку ЄБА, таке рішення збільшить фіскальний тиск на оплату праці та спричинить за собою зростання «тіньових» зарплат.

«Немає сумнівів, що саме сумлінні платники відчують посилений тиск з боку держорганів, який вони будуть здійснювати у спробі компенсувати неминучі податкові втрати, що виникли через зростання тіньового сектора», — зазначила ЄБА.

В асоціації наголосили, що незважаючи на заклики бізнесу обговорити цю ініціативу, законопроєкт був внесений без будь-яких консультацій з підприємницьким співтовариством.

За рахунок чого підвищать зарплати

За словами заступника керівника Офісу Президента Юлії Ковалів, основним джерелом для збільшення мінімальних зарплат буде економія на обслуговуванні державного боргу.

«Це важливий законопроєкт, який Президент вніс до парламенту, і ми очікуємо, що парламент до кінця серпня, напевно, на позачерговій сесії, яка буде скликана для розгляду цього законопроєкту підтримає його».

Читайте також: Шмигаль озвучив графік підвищення «мінімалки» в Україні

Вона також зазначила, що минулого тижня Кабмін затвердив макроекономічний прогноз на 2021-2023 роки, в якому передбачено 2-етапне підвищення мінімальної зарплати у 2021 році:

  • з січня – до 6 тис. гривень;
  • з липня – до 6,5 тис. гривень.

На цій базі буде плануватися державний бюджет на 2021 рік, який Кабмін внесе до парламенту до 15 вересня.

Читайте також: Збільшення «мінімалки» може призвести до збільшення зарплат «в конвертах» — ЄБА

Нагадаємо

  • Станом на липень 2020 року мінімальна заробітна плата становить 4 723 грн в місячному розмірі 28,31 грн в погодинному розмірі.

  • З 1 липня зріс прожитковий мінімум: тепер на одну людину в місяць він становить 2118 грн.