Що відомо про схему

Згідно з розслідуванням у 2008-2010 роках кілька компаній, пов'язаних з Приватбанком, отримали кредити від кіпрської філії банку на $361 млн.

Гроші нібито були згруповані партіями, у межах яких кредити видавали з різницею в кілька хвилин, а перед цим їх пропускали через ряд транзакцій між рахунками компаній, які не мали комерційного призначення.

Далі, за версією Kroll, ці гроші були депоновані в Приватбанку на строк до двох років, після чого їх перенаправили на депозитні рахунки шести компаній, зареєстрованих в юрисдикції Британських Віргінських островів в той самий день, по одній і тій же адресі.

Читайте також: Приватбанк заявляє, що документи у справі Суркісів — підроблені

Ідеться про офшорні компанії Sofinam Investments LLP, Lumil Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP і Tamplemon Investments LLP. Їх агентство пов'язує з братами Ігорем і Григорем Суркісами — партнерами колишнього найбільшого акціонера Приватбанку Ігоря Коломойського.

«Ці шість власників рахунків представляли близько 80% від загального обсягу коштів, депонованих на Кіпрі, на загальну суму $245 млн. Відсотки, отримані за депозитами, були значно вищі, ніж відсотки, що належать за кредитами», — наводить газета слова зі звіту Kroll.

Читайте також: Приватбанк стверджує, що ексвласники відмили майже $800 мільйонів

За цією схемою Приватбанку, за даними агентства Kroll, вивели близько $150 млн, включаючи кредитні кошти і відсотки, які потім перевели на ряд рахунків у банку Кіпру.

Розслідування Kroll продоводилось з 2016 по 2017 роки.

Нагадаємо

  • Брати Суркіси намагалися довести у судах, що вони не були пов'язані з ексвласниками Приватбанку.
  • Бізнесмени наполягали, що процедура bail-in (конвертація депозитів, пов'язаних з банком осіб в його капітал — технічна процедура націоналізації Приватбанку) була незаконною.
  • Проте 15 червня 2020 року вони програли Приватбанку у Верховному суді: їм не вдалося оскаржити факт пов'язаності з Коломойським.