Що кажуть банкіри

НБУ оцінює обсяги іпотеки як дуже низькі: співвідношення іпотечного портфеля до ВВП становить менш ніж 1%.

За даними учасників ринку, лише 7% угод на ринку нерухомості проходили із залученням кредитних коштів.

«Показово, що якщо три роки тому понад 70% нових кредитних угод із житловою нерухомістю належали до сегменту первинного житла в рамках партнерських програм із забудовниками або девелоперами, то в 2019 році ситуація кардинально змінилася: вже більш ніж 70% нових іпотечних кредитів припадає на вторинний ринок, тоді як обсяги кредитування нового житла за партнерськими програмами скорочуються», – розповідає директор з розвитку бізнесу Банку Кредит Дніпро Денис Міхов.

Читайте також: Приватбанк запускає програму доступної іпотеки під 9,99% річних

Додатковими причинами вимушеної переорієнтації на вторинний ринок і перешкодами для пожвавлення іпотечного кредитування Міхов називає правову неврегульованість і непрозорість первинного ринку нерухомості. Як наслідок – слабка захищеність інвесторів у новобудови і незахищеність прав кредиторів.

Директор департаменту продуктів для приватних клієнтів Райффайзен Банку Аваль Олексій Пузняк відзначає відсутність механізму контролю за виконанням забудовником зобов’язань (процесом будівництва об’єктів, дотриманням норм і термінів уведення в експлуатацію). У результаті банки стикаються, наприклад, зі зміною адреси під час уведення будинків в експлуатацію.

«Будівельна адреса відрізняється від фактичної, що дає змогу позичальникам і несумлінним забудовникам продавати квартиру третім особам без згоди банку», – пояснює Олексій Пузняк.

Спростити роботу банків у сегменті кредитування нерухомості міг би й онлайн-доступ до низки держреєстрів: реєстру актів цивільного стану, реєстру довіреностей та держреєстру прав на нерухоме майно – так само, як і нотаріусам та іншим користувачам із розширеними правами доступу і можливістю отримувати інформацію у форматі бази даних.

«Відсутність доступу ускладнює кредитний аналіз і перевірку позичальників – фізичних осіб», – вважає Пузняк. Крім того, нагадує він, банки повинні забезпечити оцінку розміру кредитного ризику за операціями кредитування на первинному ринку на рівні щонайменше 13,5% від сформованого портфеля, що робить іпотечне кредитування для банків збитковим.

До того ж чинні нормативно-правові акти передбачають зростання банківських резервів у разі відсутності фізичного моніторингу. Ці вимоги призвели до того, що іпотека не має помітного впливу на ринок нерухомості та кредитну активність банків.

Які банки пропонують дешеву іпотеку

Ощадбанк оновив іпотечні програми, знизивши процентні ставки за кредитами в діапазоні від 3 до 4,49 п. п.

Очікування президента і уряду

  • Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки по іпотеці знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року: «Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже важке завдання, але вже реальна», — заявив Зеленський.

Читайте також: Як отримати іпотеку на квартиру: покрокова інструкція

  • Раніше експрем'єр-міністр Олексій Гончарук також заявляв, що в поточному році цілком можливо домогтися зниження ставки по іпотеці до 10-11% річних.

  • За підсумками 4 кварталу 2019 року банки знизили ставки для споживчих кредитів та кредитів на покупку авто, в той же час іпотека подорожчала.

  • В даний час середні ставки по кредитах для фізичних осіб у банках становлять близько 35% річних, для підприємців — 15-19% річних. Ставки по іпотеці на початок 2020 року становлять 18-25% річних.