Міністр про рішення щодо євробондів

За словами Марченка, міністерство довго готувалося до випуску облігацій і обрало найбільш вдалий час, враховуючи зовнішні обставини.

«Фінансисти — люди ощадливі. У нас було бажання нам (Україні — ред.) гарантувати безпроблемне закінчення 2020 року, враховуючи дефіцит бюджету в 7,5% ВВП. Ми провели певну роботу з ринками, з інвесторами. Ми вийшли на ринок в той момент, який був найбільш вдалим», — зазначив міністр фінансів.

Проте вечірня заява голови Національного банку про відставку  кардинально вплинула на ситуацію.

Читайте також: Зеленський вніс в Раду проєкт постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ

«Гіршого моменту для вчорашньої заяви голови Нацбанку для цієї транзакції бути не могло. І час виходу цієї заяви, і формат були досить несподіваними для нас», — зазначив голова Мінфіну.

Читайте також: Україна скасувала розміщення євробондів на $1,75 мільярда після відставки голови НБУ

У зв'язку із новиною Мінфін вів довгі нічні перемовини з інвесторами та юридичними радниками. Вранці 2 липня було ухвалено виважене рішення зупинити цей випуск. За словами Марченка, інвестори схвально оцінили рішення Мінфіну.

Читайте також: Як курсова і монетарна політика НБУ вплинули на економіку

Що далі

Марченко підсумував, що Мінфін продовжить роботу з міжнародними партнерами та інвесторами і в майбутньому, коли ситуація заспокоїться, у міністерстві будуть думати про майбутні кроки.

Читайте також: Держбюджет за пів року недоотримав 6,2% надходжень — Держказначейство

Нагадаємо

  • Учора, 1 липня, Україна успішно розмістила єврооблігаційні запозичення на суму $1,7 млрд з рекордною дохідністю за останні 10 років — 7,3% річних. Облігації випустили на 23-річний термін з терміном погашення у 2033 році.
  • Із них $0,75 млрд мало піти на викуп старих випусків з погашенням у 2021-22 роках. Таким чином, різниця в $1 млрд мала піти на фінансування дефіциту бюджету.

Опитування: Кого з кандидатів на пост глави НБУ ви підтримуєте?